تفکر قدیمی معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر از کجا شکل گرفت؟، نگرانی همیشگی صاحبان ایده از سرقت معنوی رفع شد

به گزارش مجله آزمون اول، رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی می گوید: تلقی شده که فرهنگ یک بخش صرفا یارانه بگیر و نیازمند حمایت است؛ اما در شرایط محدود شدن درآمد نفتی و کوشش برای پیدا کردن راه های درآمدزای دیگر، قطعا فرهنگ یک حوزه مولد بکر است.

تفکر قدیمی معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر از کجا شکل گرفت؟، نگرانی همیشگی صاحبان ایده از سرقت معنوی رفع شد

گروه علمی و دانشگاهی خبرنگاران، فاطمه سامعی؛ تفکر غالب روز در کشور درباره بخش فرهنگ این است که بخش فرهنگ نمی تواند برای کشور فراوری درآمد داشته باشد و صرفا یک بخش یارانه بگیر و احتیاجمند حمایت است؛ ریشه این تفکر در موضوعات جنجالی از جمله معافیت اقتصادیاتی اهالی فرهنگ و هنر هم دیده می گردد. موضوعی که پا از حیطه تخصصی فرهنگ و اقتصاد فراتر گذاشت و عموم مردم از آن آگاه شدند.

اما در میان این تفکر گسترده و قوی، بعضی با نظرات کاملا مخالف پا به عرصه فرهنگ گذاشته اند؛ آنان با استناد به تجربه کشورهای دیگر در حوزه های فرهنگی معتقدند که حوزه فرهنگ نه تنها یارانه بگیر و احتیاجمند حمایت نیست؛ بلکه می تواند گردش اقتصادی بسیار بیشتری از دیگر حوزه های درآمدزای فعلی کشور باشد. افرادی که به فرهنگ به عنوان یکی از پایه های اقتصاد نگاه می نمایند و برای شرکت های فعال در فرهنگ، برنامه تجاری دارند.

موافقان این ایده، می گویند وقت آن رسیده که فرهنگ در این کشور مولد و درآمدزا گردد.

درباره موضوعات فرهنگی و اقتصاد فرهنگ با محمد حسین ایمانی خوش خو رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی کشور به گفت وگو نشسته ایم.

محمد حسین ایمانی خوش خو رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی، دارای مدرک دکتری در رشته گردشگری گرایش اقتصاد گردشگری از دانشگاه منچستر انگلستان است. وی مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه تربیت معلم اخذ کرد و سپس در مقطع کارشناسی ارشد در رشته اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی مشغول به تحصیل شد و در نهایت هم تحصیلات خود را در رشته گرایش اقتصاد گردشگری دنبال کرد.

آنچه در گفت وگوی خبرنگار با محمد حسین ایمانی خوش خو رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی می خوانید:

نخستین مجوز پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی مجوز گرفت

50 شرکت در پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی مستقر شدند

حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و جهاد دانشگاهی از شرکت های مستقر در پارک فناوری های فرهنگی

بانک ایده های فرهنگی در پارک ملی صنایع فرهنگی تاسیس شد

چگونه نگرانی همیشگی صاحبان ایده از سرقت معنوی ایده برطرف شد؟

آگاهی شرکت ها از مالکیت فکری و ثبت ایده های فرهنگی ارتقا می یابد

معافیت جنجالی اقتصادیات اهالی فرهنگ و هنر یا اخذ اقتصادیات؟

دوگانگی بر سر خوب یا بد ارائه یارانه به کار فرهنگی

رشد صنایع فرهنگی در پنج سال و شکوفایی صنعت در ده سال پیش بینی می گردد

شروع به کار نخستین مجوز پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی

خبرنگار پرسید که اولین مجوز پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در بهمن ماه سال 96 صادر شد و این پارک خود را با اسقرار در دانشگاه علم و فرهنگ شروع کرد، آیا تا به امروز پارک ملی علوم و فناوری های نرم توسعه فیزیکی هم داشته است؟

محمد حسین ایمانی خوش خو رییس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در پاسخ به این سوال، گفت: پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی با توجه به احتیاجهای کشور در تامین درآمد با استفاده از منابع جدید، در سال 1397 با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاسیس شده و به عنوان یک پارک تخصصی فعالیت خود را در حیطه فرهنگ و حوزه علوم انسانی شروع کرد.

وی ادامه داد: قرار است الگویی توسط این مجموعه ارائه گردد تا با یاری آن بتوانیم روی بخش فرهنگ هم به عنوان یک بخش مولد و درآمدزا در کشور فکر کنیم.

تلقی می گردد که بخش فرهنگ نمی تواند برای کشور فراوری درآمد داشته باشد و صرفا یک بخش یارانه بگیر است اما گردش اقتصادی حوزه فرهنگ حتی می تواند بسیار بیشتر از دیگر حوزه های درآمدزای فعلی کشور باشد

وی گفت: اکنون چنین تلقی می گردد که بخش فرهنگ نمی تواند برای کشور فراوری درآمد داشته باشد، بلکه صرفا یک بخش یارانه بگیر است که بودجه های حمایتی به آن تعلق می گیرد. اما تجربه دیگر کشورها نشان می دهد که گردش اقتصادی حوزه فرهنگ حتی می تواند بسیار بیشتر از دیگر حوزه هایی باشد که در حال حاضر عملا درآمد کشور را تامین می نمایند.

رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی با بیان اینکه، این پارک در حال حاضر در دانشگاه علم و فرهنگ مستقر است اما زیر نظر جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد مستقل فعالیت می نماید، گفت: از روز نخست فعالیت متقاضیان زیادی برای استقرار در این پارک داشتیم. زیرا چنین فضایی تا کنون در کشور وجود نداشته است.

50 شرکت در نخستین پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی مستقر شدند

خبرنگار از شرایط شرکت های مستقر در نخستین پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی جویا شد و پرسید که در حال حاضر چند شرکت در پارک ملی علوم و فناوری های نرم مستقر شده اند و برنامه توسعه در این باره چیست؟

پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی، موضوعات مختلفی از جمله رسانه های دیداری، شنیداری، گردشگری، موسیقی، صنایع دستی، هنرهای تجسمی، مد و لباس و فرهنگ و دین را شامل می گردد

رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی گفت: باوجود تقاضاهای زیاد برای استقرار در این پارک اما به دلیل مضیقه مکانی که با آن روبه رو بودیم، محدودیت هایی داشتیم و در حال حاضر نزدیک به 50 شرکت که در شاخه های مختلف رسانه های دیداری، شنیداری، گردشگری، موسیقی، صنایع دستی، هنرهای تجسمی، مد و لباس و فرهنگ و دین فعالیت می نمایند را در این نهاد جای داده ایم. البته در آینده ممکن است موضوعات گسترش پیدا کند.

در این باره ویدئوی زیر را ببنید:

حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و جهاد دانشگاهی از شرکت های پارک ملی علوم و فناوری های فرهنگی

خبرنگار گفت: این پارک در اصل بازوی اجرایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و شرکت های که در این پارک فعالیت می نمایند از مزیت های تعیین شده توسط این معاونت بهره مند می شوند. تا به امروز چه امتیازهایی به شرکت های مستقر در این پارک ارائه شده است؟

ایمانی خوش خو در پاسخ به این سوال، گفت: این پارک ارتباط تنگاتنگی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دارد و از حمایت های این معاونت برخوردار است. از آنجا که، طبق قوانین، پارک ها می توانند از شرکت های مستقر در حوزه های مختلف حمایت نمایند. این پارک علاوه بر حمایت از شرکت های مستقر در بعضی از شاخه هایی که در گستره ملی در زمره وظایف ما می گنجد هم فعالیت هایی انجام داده است.

بانک ایده های فرهنگی در پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی تاسیس شد

خبرنگار این بار پرسید: در نقشه جامع علمی کشور نیز ذیل راهبرد کلان توسعه علم و فناوری در کشور، راهبرد ملی ساماندهی نظام مالکیت فکری در حوزه های علم و فناوری تعریف شده است. اخیرا هم تفاهم نامه ای میان پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی و وزارت دادگستری، برای برگزاری دوره های آموزش مالکیت فکری با عنوان مبانی مالکیت فکری در صنایع فرهنگی منعقد شده است. آیا نقش پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در این تفاهم نامه فقط برای برگزاری دوره های آموزشی است؟

ایمانی خوش خو در این باره با بیان اینکه یکی از مهمترین این فعالیت ها بحث مالکیت فکری به ویژه در حوزه فرهنگ است، گفت: همیشه صاحبان ایده در این حوزه نگران هستند که ایده آنها کپی گردد و دیگران از آن استفاده نمایند. از این رو، از همان روزهای نخست به این موضوع فکر کردیم و با یاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت دادگستری ارتباطی با قوه قضائیه برقرار کردیم.

با تاسیس بانک ایده های فرهنگی، صاحبان ایده می توانند ایده خود را در بانک ثبت نمایند. در وهله نخست دیگر بابت کپی برداری از آن نگرانی نخواهند داشت و سپس سرمایه گذارانی برای این ایده ها پیدا خواهد شد

وی با اشاره به تاسیس بانک ایده های فرهنگی در محل پارک گفت: هدف ما این بود که با توجه به اینکه فضای کار یک فضای فرهنگی است در حوزه مالکیت فکری صنایع فرهنگی هم کار کنیم. از این رو، کسانی که ایده ای دارند که مورد توجه است می توانند ایده خود را در این بانک ثبت نمایند. در وهله نخست دیگر بابت کپی برداری از آن نگرانی نداشته باشند و دیگر اینکه سرمایه گذارانی از این طریق برای این ایده ها پیدا و این دو گروه به هم متصل خواهند شد.

ایمانی خوشخو اضافه نمود: در این رابطه تفاهم نامه ای با وزارت دادگستری داشتیم که قرار شد وظایفی را به صورت مشترک انجام دهیم. در آینده ای بسیار نزدیک فعالیت هایمان در این حوزه از جمله در بخش سطح معلومات شرکت ها در حوزه مالکیت فکری و ثبت ایده های مربوط به صنایع فرهنگی را ارتقا می دهیم.

دانشجویان صنایع فرهنگی در دوره تحصیلات تکمیلی حمایت می شوند

خبرنگار گفت: پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی، در راستای حمایت از طرح های تحقیقاتی و پژوهشی، از انتها نامه های دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه علم و فرهنگ، حمایت می نماید. حمایت ها به چه صورت است؟

رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در این باره، گفت: در یک گستره وسیع تر از مجموعه گردآورندگان محتوای صنایع فرهنگی هم حمایت می کنیم و فراوریاتی در این زمینه منتشر می گردد.

وی ادامه داد: از دانشجویانی که در دوره تحصیلات تکمیلی در حوزه صنایع فرهنگی کار می نمایند هم حمایت خواهیم کرد تا بتوانیم از نتایج پژوهش های آنان در این حوزه استفاده کنیم.

بحث جنجالی اخذ شدن یا معافیت اقتصادیاتی اهالی فرهنگ و هنر

خبرنگار این بار با گریز به موضوعات جنجالی اقتصادیات به سراغ بحث اقتصادیات اهالی فرهنگ و هنر رفت و پرسید: مدتی است که بحث اقتصادیات اهالی فرهنگ و هنر مطرح می گردد. در این میان بعضی معتقدند معافیت درآمدی این قشر یاری به بالابردن سطح فرهنگ و هنر در کشور است و در مجموع درآمد اقتصادیاتی حاصل از فرهنگ و هنر چشم گیر نیست، بعضی هم نظر مخالف دارند. به عنوان رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی و حامی فعالان عرصه فرهنگ، در این باره چه نظری دارید؟

معافیت اقتصادیاتی اهالی فرهنگ و هنر از جایی در ذهن اصحاب فرهنگ و هنر، برنامه ریزان و مدیران کلان کشور شکل گرفت که قبل از انقلاب و 40 سال بعد از آن، کسی فکر نکرد که فرهنگ می تواند مولد باشد

ایمانی خوش خو به این سوال این طور پاسخ داد: این شرایط فرهنگ در کشور سابقه قبل از انقلاب را دارد، در این 40 سال بعد از انقلاب هم کسی فکر نکرد که فرهنگ می تواند مولد باشد، این موضوع هم باید در ذهن اصحاب فرهنگ و هنر و هم در ذهن برنامه ریزان و مدیریت کلان کشور اصلاح گردد. اگر این اتفاق بیفتد فرهنگ نه تنها خودش، بلکه می تواند بخش های دیگر را هم اداره کند. ضمن اینکه در بحث های کلانی مانند اشتغال می تواند نقش مهمتری را ایفا نماید.

دوگانگی ارائه یارانه به کار فرهنگی؛ یارانه فرهنگ خوب یا بد؟

خبرنگار پرسید: به عنوان رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی درباره ارائه یارانه برای کار فرهنگی چه نظری دارید؟

رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در پاسخ به این سوال، گفت: با توجه به شرایط موجود کشور که درآمد نفتی محدود شده و کشور به دنبال پیدا کردن راهکار های دیگری است که درآمدزا باشد، قطعا حوزه فرهنگ از آنجا که از لحاظ منابع فرهنگی در دنیا بی نظیر هستیم، یک حوزه بکر است. به نظر می رسد شرایط به گونه ای مهیا شده که اگر غفلتی در 40 سال اول انقلاب بوده در 40 سال دوم برطرف گردد.

در شرایط محدود شدن درآمدهای نفتی در کشور و کوشش برای پیدا کردن راهکار های درآمدزای دیگر، قطعا حوزه فرهنگ یک حوزه بکر است

وی ادامه داد: راه اندازی و فعالیت های این پارک هم تست این موضوع است، زیرا یقین دارم با موفقیت این پارک این ایده که می توان فرهنگ و اقتصاد را به هم نزدیک کرد در کشور گسترش پیدا می نماید و می توانیم درآمد کلان برای اصحاب فرهنگ و هنر در وهله نخست داشته باشیم و در سطح کلان هم درآمد خوبی برای کشور رقم بزنیم و سهم عمده ای برای فرهنگ در درآمدهای ملی ایجاد کنیم.

پیش بینی رشد صنایع فرهنگی در پنج سال و شکوفایی صنعت در برنامه میان مدت ده ساله

خبرنگار، مهم ترین مشکل و احتیاج فعلی کسب و کارهای مرتبط با علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در ایران را از رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی سوال کرد و از او پرسید که بازار و افق آینده علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی در ایران و دنیا را چگونه پیش بینی می نماید؟

رئیس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی گفت: پیش بینی می گردد توسعه و رشد صنایع فرهنگی در کوتاه مدت پنج ساله و میان مدت ده ساله می تواند شکوفا گردد.

پیش بینی می گردد صنایع فرهنگی در کشور در کوتاه مدت و طی پنج سال رشد کند و در میان مدت طی ده سال می تواند شکوفا گردد؛ می توانیم صنعت فرهنگی فعال و قابل توجهی در کشور داشته باشیم

وی گفت: در حال حاضر در حال فراهم آوردن زیرساخت ها هستیم. ضمن اینکه، توجه به این حوزه بیشتر جلب شده و با این اتفاقات فکر می کنم در مدت زمان تعیین، صنعت فرهنگی فعال و قابل توجهی را در کشور داشته باشیم.

وی با اشاره به قرار دریافت در آستانه چهلمین سالگرد جهاد دانشگاهی گفت: پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی به عنوان یکی از ابتکارات جهاد دانشگاهی مطرح است. البته در کارنامه 40 ساله این نهاد موارد مهمی وجود دارد. اما اینکه جهاد دانشگاهی به فکر این کار زمین مانده در کشور افتاده موضوع مهمی است که می تواند آینده خوبی را رقم بزند.

انتهای پیغام/

منبع: خبرگزاری فارس
انتشار: 6 مهر 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 14582

به "تفکر قدیمی معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر از کجا شکل گرفت؟، نگرانی همیشگی صاحبان ایده از سرقت معنوی رفع شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفکر قدیمی معافیت مالیاتی اهالی فرهنگ و هنر از کجا شکل گرفت؟، نگرانی همیشگی صاحبان ایده از سرقت معنوی رفع شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید