گنبدهای نمکی جاشک

به گزارش مجله آزمون اول، گنبد نمکی جاشک (دشتی) یا کوه نمک ناحیه ای وسیع و مرتفع از شمال غرب کوه جاشک منتهی الیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دیر و دشتی در استان بوشهر، یکی از بزرگ ترین و فعالترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبه های طبیعی استان بوشهر است.

گنبدهای نمکی جاشک

موقعیت خاص گنبد نمکی جاشک (یا دشتی) که باعث شوری آب رودخانه مند گشته است شاید تنها عامل زیان رسان به منطقه باشد زیرا رودخانه تا قبل از روستای باغان، شیرین و قابل شرب و استفاده کشاورزی می باشد. اما پس از عبور از کنار گنبد و دور زدن آن آب رودخانه با درصد زیادی شوری همراه می شود که نشان از فعالیت زیاد گنبد و روان بودن آب آن تا بستر رودخانه مند می باشد ودر فصل پر بارش آب رودخانه سطح دشت های چغاپور و دشتی را فرا گرفته و به علت تبخیر زیاد نمک بر روی سطح خاک به جای مانده و باعث شوری زمین های منطقه می شود.

گنبدهای نمکی در سطح وسیعی از ارتفاعات زاگرس وایران مرکزی رخنمون شده است بطوریکه قریب به 114 گنبد نمکی در نواحی جنوب ایران بویژه در استان های هرمزگان و بوشهر دیده می شود.

پدیده های زیبای گنبد نمکی جاشک یا دشتی عبارت ند از:

1- رنگ سفید نمکهای طعام گنبد به منطقه جلوه ای زیبا بخشیده است به نحوی که از جاده کنگان - بوشهر به صورت یک کوه برفی زیبائی در بخش شرقی دشت برهنه ظاهر شده است.

2- یخچالهای نمکی از جمله پدیده های زیبای این گنبد نمکی جاشک یا دشتی به شمار می رود ودر ناحیه شمال غربی گنبد به وضوح دیده می شود این یخچالها که حاصل حرکت ثقلی توده های نمکی در جهت شیب زمین است در حاشیه کناره گنبد تشکیل می شود و بعلت مشابهت آن با یخچالهای یخی بدین نام معروفیت یافته است.

3- آبشارهای زیبای نمکی یکی دیگر از ویژگیهای گردشگری این گنبد نمکی است. این آبشارها که مسیر طبیعی جریان آب گنبد بوده است در فصول کم آبی به واسطه تبخیر کامل آب بلورهای زیبای نمکی ضخیمی درجهت جریان و بویژه در مسیرآبشارها ایجاد شده است و چشم انداز تماشائی آبشار نمکی را ایجاد کرده است. این پدیده در در اواسط بهار تا تابستان و پائیز دیده می شود.

4- غارهای نمکی یکی دیگر از جلوه های تماشائی این گنبد نمکی است. این غارها که بر اثر انحلال رسوبات نمکی ایجاد می شوند در جای جای گنبد دیده می شود. در بخش های داخلی این غارها بلورهای نمک به صورت استالاگمیت و استالاکتیت جلوه ای دیدنی به غارها بخشیده است.

5- فرسایش آبی ایجاد شده بر نمکهای گنبد آثار زیبا و تماشائی را بر پهنه گنبد ایجاد کرده است. این آثار به صورت فرسایش پنجه ای یکی از اثار زیبای ژئو مورفولوژیکی را ایجاد کرده است.

6- تخت دیو یکی از زیباترین پدیده های زیبای فرسایشی این گنبد نمکی است که به علت اختلاف در اندازه فرسایش پذیری سنگها به صورت ستونهایی در میان نمکهای گنبد ظاهر شده اند.

7- بلورهای نمک و بسیاری کانیهای غیر سیلیکاته نظیر پیریت و فلورین با تنوع رنگ و جلای فلزی و غیر فلزی آنان خیره کننده است. گنبد نمکی میزبان کانیها و بلورهای فراوانی است که در پهنه گنبد گسترده اند.

8- تنوع رنگ نمکهای صنعتی گنبد شگفت انگیز است. رنگهای متنوع قرمز، قهوه ای، سفید، زرد، سیاه و نارنجی نمکها یکی از ویژگی گنبد نمکی جاشک یا دشتی است.

حیات وحش

از نظر حیات وحش جانوری منطقه در حد میانه می باشد.در گذشته شامل کل وبز، قوچ و میش و آهو بوده که امروزه تنها کل و بز، روباه، شغال وکفتارو پرندگانی نظیر باقرقره، کبک، تیهو، زنبورخورها، پرستوها، بادخورک، گنجشکها و سهره ها می باشد، بعلاوه تنوع خزندگان در این کوه بالا است.

پوشش گیاهی

به علت وجود آب و هوای خاص و باران کم و ناکافی و نهایتاً نوع خاک نامرغوب، منطقه از نظر پوشش گیاهی غنی نمی باشد و بطور کلی شامل گیاهان درختی و درختچه ای نظیر کنار- بنه- کلخونگ - کهور- بادم کوهی و گز و گونه های بوته ای گرامینه و درمنه - خارشتر- گون - افدرا و گیاهان شور پسند می شود.

گردآوری و تنظیم: تحریریه خبرنگاران

لطفا در نشر دانسته های خود کوشا باشید.

برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.

منبع: دالاهو
انتشار: 7 دی 1401 بروزرسانی: 7 دی 1401 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 39571

به "گنبدهای نمکی جاشک" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گنبدهای نمکی جاشک"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید