خاصیت درمانی زهر و نیشی که بلای جان عقرب می شود

به گزارش مجله آزمون اول، تهران (پانا) -در استان همدان تنها یک مرکز پرورش عقرب با مجوز محیط زیست وجود دارد که زهر مورد نیاز برای تولید داروی بسیاری از بیماری ها را تامین می کند.

خاصیت درمانی زهر و نیشی که بلای جان عقرب می شود

به گزارش خبرنگاران، عقرب، جانوری کوچک و در ظاهر بسیار خطرناک است، اما عقرب ها که ساکنان صحرا های خشک و کوهستان ها هستند غیر از این ظاهر خطرناک، فواید بسکمک هم برای طبیعت و هم برای ما انسان ها دارند و بر همین اساس در چند سال اخیر زهر عقرب به یکی از پردرآمد ترین تجارت جهان تبدیل شده است.

زهر عقرب گرانبهاترین مایع جهانست و هر یک گرم آن برابر با 80 میلیون تومان است و بر همین اساس این روز ها ما شاهد گسترش تجارت زهر عقرب هستیم؛ چراکه بسیار سودآور است.

در جهان حدود 60 گونه عقرب وجود دارد و 25 نوع آن در طبیعت و محیط زیست ایران دیده شده است و زهر 10 نوع عقرب خاصیت درمانی و دارویی دارد.

کَژدُم یا عقرب نام یکی از گونه های بندپایان رده عنکبوتیان بوده که دارای 8 پا و نیشی با زهر کشنده است.

نیش عقرب در نوک دم آن واقع شده است و از زهر عقرب برای ساخت پادزهر و همچنین دارو برای درمان دیابت، سرطان و روماتیسم استفاده می شود.

درآمد بالا با سرمایه گذاری در پرورش عقرب

سید احسان حسنی، بهره بردار طرح و پرورش دهنده عقرب گفت: در سال 96 با تایید اداره کل محیط زیست استان همدان و نظارت اداره محیط زیست شهرستان فامنین طرح مزرعه پرورش عقرب رازی کلید خورد.

او افزود: مزرعه پرورش عقرب با 3 و نیم میلیارد تومان سرمایه گذاری ایجاد شد و برای 7 نفر اشتغال ایجاد کردیم.

حسنی هدف از بهره برداری از این مجموعه را حفظ گونه های طبیعی و آندومیک ایران دانست و گفت: برای جلوگیری از صید بی رویه و کنترل نسل عقرب های مولد محیط زیست، تکثیر عقرب ها را انجام می دهیم و هنگامی که از لحاظ سن و تعداد به اندازه مناسب رسید عملیات زهر گیری آغاز می شود.

این کارآفرین فامنینی با بیان اینکه در این مرکز زهر 4 نوع عقرب که خواص دارویی و درمانی ارزشمندی دارد گرفته می شود ادامه داد: زهر این عقرب ها ماده اولیه بسکمک از کارخانه های دارو سازی است و در تولید دارو های جدید داخلی و خارجی کاربرد دارد و درآمد زایی خوبی برای سرمایه گذاران در این حوزه است.

صدور مجوز برای مزرعه های پرورش عقرب به منظور بقای این جانور و تولید دارو

خانم موسوی، مدیر محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: برای جلوگیری از صید بی رویه و حفظ گونه های بومی و آندومیک عقرب ایران ، این مجوز به صورت محدود برای موسسات دولتی و غیر دولتی مجوز این صادر شد.

او افزود: صدور مجوز های قانونی برای واحد های این چنینی مانع از برداشت بی رویه حیوانات و جانوران وحشی از طبیعت است که حفظ تنوع زیستی، جلوگیری از قاچاق اجزاء زنده و غیر زنده و محصولات جانبی آن ها می شود.

موسوی گفت: محصول تولیدی اینگونه واحد ها برای استفاده در واحد های داروسازی و صنایع نوین دارو سازی برای تولید دارو های درمان سرطان استفاده می شود.

درمان بیش از 10 بیماری با زهر عقرب

دکتر ساداتی، پزشک داروساز استان همدان گفت: پروتئینی که در زهر برخی عقرب ها وجود داره در دارو های سرکوب کننده سیستم ایمنی و ضد مالاریا به کار می رود.

او افزود: مطالعات نشان داده اند که می شود از زهر عقرب به عنوان مسکن و در درمان بیماری های خود ایمنی، آرتروز، سرطان و پاک سازی بدن از تومور های سرطانی استفاده شود.

ساداتی ادامه داد: می توان در افرادی که عمل پیوند قلب انجام داده اند با تزریق زهر عقرب، خطر رد پیوند را در این افراد کاهش داد.

او شرح داد: تحقیقات نشان داده است که می توان از زهر عقرب در درمان بیماری هایی که نسبت به دارو های درمان مقاوم شده اند استفاده کرد.

زنده ماندن عقرب ها پس از زهرگیری در مزارع پرورش عقرب

مهدی صفی خانی، معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: با پیگیری های اجرا شده تعیین شد وجود مراکز پرورش عقرب با نظارت محیط زیست به پرورش بیشتر این جانوار در طبیعت کمک می کند.

او شرح داد: پرورش عقرب در دراز مدت کمک به حفظ این گونه در طبیعت می کند.

صفی خانی گفت: در مراکز پرورش عقرب تنها در یک دوره اول پرورش، عقرب ها را از محیط زیست و با نظارت کارشناسان ما صید می کنند و در دوره های بعدی از عقرب های پرورش داده شده خود واحد استفاده می شود.

معاون محیط زیست طبیعی، اداره کل محیط زیست استان همدان بیان نمود: در این مراکز از هر عقرب مقدار تعیین و کمتری زهر گیری می شود تا عقرب ها زنده و سالم بمانند و در دوره های 40 روزه به زهر گیری مجدد برسند، اما شکارچیان غیر مجاز و سود جویان دیگر صید عقرب را در همه فصول سال انجام می دهند و با زهرگیری زیاد عقرب ها موجب مرگ آن ها می شوند.

صفی خانی ادامه داد: در مزرعه پرورش عقرب استان همدان صید عقرب ها در زمان بندی تعیین و در مناطق مختلف زیست محیطی استان انجام شد و این صید تنها برای یک دوره و به مقدار تعیین شده انجام شد تا کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کنند.

او از دستگیری صیادان عقرب غیر مجاز و جریمه های سخت برای آن ها هم خبر داد و گفت: ما در استان موارد صید غیر مجاز عقرب را به ندرت داریم و با متخلفان برخورد قضایی می شود و به پرداخت جریمه های نقدی و حبس محکوم خواهند شد.

کوتاهی دست دلالان از زهری که بلای جان عقرب ها شده

مزرعه پرورش عقرب در فامنین از معدود مراکزی در کشور است که با تاییده سازمان محیط زیست فعالیت می کند و سود بالا از پرورش و تولید زهر آن بهانه ای برای صید بی رویه آن شده است و با ورود سازمان محیط زیست به ماجرا جلوی برخی از این صید های غیر مجاز گرفته شده است.

زهر عقرب در رتبه نخست گران ترین مایع در جهان است. البته باید گفت که این مایع گران نیست بلکه بسیار ارزشمند است.

علت ارزش بالای این ماده، موارد کاربرد پزشکی آن بوده که در درمان صعب العلاج ترین بیماری های بشر مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله بیماری های مهمی که با این زهر ارزشمند درمان و کنترل می شود: ایدز، سرطان، دیابت، روماتیسم مفصلی، التهاب روده و بیماری MS است.

عقرب موجودی است که فراوانی زیادی در جهان دارد به همین دلیل موجودی بسیار با اهمیت و راهبردی است و جزو منابع طبیعی پرارزش محسوب می شود.

همچنین تمامی گونه های عقرب زهر ارزشمندی ندارند و از 25 گونه عقرب در ایران تنها 10 گونه است که کاربرد دارویی دارد و زهر بقیه تنها برای تهیه پادزهرکاربرد دارند.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 21 فروردین 1400 بروزرسانی: 21 فروردین 1400 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 23030

به "خاصیت درمانی زهر و نیشی که بلای جان عقرب می شود" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خاصیت درمانی زهر و نیشی که بلای جان عقرب می شود"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید