شهر سوخته سیستان و بلوچستان؛ از تمدن های باستانی دنیا، عکس
به گزارش مجله آزمون اول، شهر سوخته سیستان و بلوچستان یکی از تمدن های باستانی دنیا است که از نظر آنالیز زندگی انسان در زمان گذار از کوچ نشینی به یکجانشینی و کشاورزی، اهمیت فراوانی دارد. شهر سوخته در 50 کیلومتری جنوب زابل و در 175 کیلومتری شمال زاهدان قرار گرفته است و جاده زابل -زاهدان از کنار آن عبور می نماید.

نزدیک ترین روستا به شهر سوخته، روستای رامشار است که در 8 کیلومتری شمال شهر سوخته و در راستا جاده به سوی زابل قرار گرفته است.
تاریخچه پیدایش شهر سوخته
پیشینه پیدایش شهر سوخته به دوران برنز یعنی چیزی در حدود 5000 سال پیش باز می گردد. شهر سوخته در منطقه ای که زمانی به سبب حضور رود هیرمند بسیار حاصلخیز بود شکل گرفت. شهر سوخته و تمدن باستانی جیرفت، هر دو تمدن هایی برآمده از همین منطقه آبرفتی هستند. دریاچه هامون روزگاری دریاچه بسیار پرآبی بوده است و رود هیرمند و رودهایی دیگر آن را تغذیه می نموده است. از همین رو منطقه را می توان از نظر سرسبزی، به پیرامون رود نیل در مصر تشبیه کرد.
این سرسبزی پیرامون شهر سوخته و تمدن جیرفت موجب می شده است، مردم این سرزمین صنایع متنوع و گسترده ای را ایجاد و ترویج نمایند. آنها از نیزارهای دریاچه هامون، حصیربافی می کردند. به یاری معادن لاجورد، به ساخت زیورآلات طلا و لاجورد پرداخته و در کوره هایی که در اختیار داشتند، ابزارهای فلزی مانند قلاب ماهیگیری می ساختند.
نشانه هایی وجود دارد که از ارتباط تجاری و بازرگانی میان مردمان تمدن شهر سوخته و تمدن های غرب ایران و میان رودان خبر می دهد. اگر این نظریه درست باشد این نشان می دهد راستاهای بازرگانی زمینی و دریایی در خلیج فارس در جریان بوده و اهالی این دولت شهرها، نه تنها از وجود هم خبر داشته اند، کالاها و فراوریات خود را با یکدیگر مبادله می نموده اند.
شهر سوخته به مانند تخت جمشید، دارای سامانه دفع فاضلاب و گردش آب به یاری لوله های سفالی بوده است. همچنین مهرهایی در این شهر یافت شده که نشان از ساختار اداری و رسمی توسعه یافته ای در آن است.
آیا شهر سوخته واقعا سوخته است؟
در حقیقت در شهر سوخته بر خلاف آنچه از نامش استنباط می گردد، هیچ آتش سوزی بزرگی رخ نداده است. این اسم را یک افسر نظامی انگلیسی به نام کلنل بیت، به دلیل وجود خاکسترهای زیاد پیرامون شهر بر آن گذاشته است. اما این خاکسترها محصول کوره های فراوری اشیای فلزی بوده است و به عنوان پسماند در بیرون از شهر انباشته می شده است. شهر سوخته در اثر کاهش آب و تغییر راستا رود هیرمند و خشک شدن اقلیم منطقه متروکه شده و جنگ بزرگی در آن رخ نداده است.
موزه شهر سوخته
برای نمایش و همچنین امور پژوهشی و باستان شناسی درباره تمدن شهر سوخته، یک موزه و پژوهشکده در نزدیکی محوطه ساخته شده است. در این موزه، اشیای یافت شده مانند سفال و اشیای گوناگون مورد استفاده در زندگی مردمان این شهر به نمایش گذاشته شده است. همچنین مدلی از ساختار کفن و دفن مردگان در این شهر، بازسازی شده و در موزه شهر سوخته به نمایش درآمده است.
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید از شهر سوخته
بازدید از محوطه شهر سوخته و موزه شهر سوخته که در این مجموعه قرار گرفته است، دارای ورودیه است. اگر زمان رفت و برگشت به شهر سوخته را در نظر نگیریم، پیشنهاد می کنیم حدود 2 ساعت زمان برای بازدید از محوطه و موزه آن در نظر بگیرید.
چگونه به شهر سوخته برویم
برای رفتن به شهر سوخته دو گزینه پیش رو دارید. یا باید اول خود را به شهر زابل برسانید و سپس جاده زابل-زاهدان را به سوی جنوب حرکت کنید. گزینه بعدی این است که با قطار یا هواپیما به شهر زاهدان بروید و سپس 175 کیلومتر به شمت شمال و به سوی شهر زابل برانید. در راستاتان به منطقه تاسوکی و پلیس راه آن می رسید و این یعنی هنوز 40 کیلومتر تا شهر سوخته فاصله دارید.
منبع: گردشبانگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.