مالچ پاشی تیر خلاص خروس کولی اجتماعی

به گزارش مجله آزمون اول، خروس کولی اجتماعی هم مانند یوز آسیایی در بالاترین سطح حفاظتی در دنیا واقع شده است با این حال زیستگاه آن در شن زارهای خوزستان با مجوز محیط زیست در حال مالچ پاشی است.

مالچ پاشی تیر خلاص خروس کولی اجتماعی

به گزارش خبرنگاران به نقل از مهر، کرامت حافظی، نماینده کمیته ثبت پرندگان ایران در خوزستان گفت: ایران با دارا بودن زیستگاه های متنوع، گونه های ارزشمندی از تنوع زیستی دنیا را در خود جای داده است. در ایران 555 گونه پرنده ثبت شده است که از این تعداد بعضی در لیست سرخ دنیای قرار دارند و چهار گونه از پرندگان ایران در بالاترین درجه حفاظتی لیست سرخ دنیای هستند.

حافظی اضافه نمود: این پرندگان گونه هایی به شدت در معرض انقراض هستند و مانند یوز آسیایی در بالاترین سطح حفاظتی در دنیا (CR) قرار دارند و پس از این درجه حفاظتی، انقراض کامل در دنیا است. مثلاً در ایران بعضی گونه ها مانند ببر مازندران و شیر ایرانی کاملاً منقرض شده اند.

وی ادامه داد: پرندگانی که در ایران در لیست سرخ دنیای به شدت در معرض انقراض هستند (CR) چهار گونه هستند؛ کرکس (دال) پشت سفید (White-rumped Valture)، که آخرین گزارش مشاهده آن مربوط به یک فرد در باهو کلات بلوچستان در سال 1972 است، گونه دیگر گیلانشاه خالدار (Selender-billed Curlew) است که آخرین گزارش مشاهده آن از مازندران و در سال 1963 است و دو نمونه موزه ای از ایران در موزه جانورشناسی سنت پترزبورگ روسیه و موزه تاریخ طبیعی شیکاگو آمریکا نگهداری می شوند. این دو گونه سالهاست در ایران مشاهده نشده اند اما در بعضی نقاط دیگر دنیا مشاهده شده اند.

نماینده کمیته ثبت پرندگان ایران در خوزستان یادآور شد: گونه دیگری که در لیست سرخ دنیای (IUCN Red List) به شدت در معرض انقراض است، درنای سیبری (Siberian Crane) است که تنها یک فرد از این گونه در سالهای اخیر به دامگاه های فریدون کنار آمده است و این درنای سیبری با نام امید تنها فرد از این گونه در ایران است.

حافظی توضیح داد: اما گونه دیگری از پرندگان به شدت در معرض انقراض دنیای (CR) خروس کولی اجتماعی (ابرو سفید یا دشتی) است که در روزهای اخیر در اسفند ماه جاری 1398 تعداد 22 فرد از این گونه توسط محیط بان دشت آزادگان استان خوزستان آقای سید باقر موسوی تصویر برداری و ثبت شد؛ گفتنی است که مشاهده این تعداد در ایران بسیار کم نظیر و نادر و در نوع خود بسیار ارزشمند است.

خروس کولی اجتماعی (Sociable Lapwing) با نام علمی (Vanellus gregarius) در ایران و در خوزستان زمستان گذرانی دارد و همینطور ایران و خوزستان از مسیرهای مهاجرتش است.

وی تاکید نمود: خروس کولی اجتماعی در لبه پرتگاه انقراض دنیای است و مشاهده این گونه برای چندمین بار در شن زارهای خوزستان از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید از زیستگاه این گونه عالی ترین حفاظت صورت پذیرد اما متأسفانه در همان منطقه ای که مشاهده شده یعنی شن زارهای بیت کوصر دشت آزادگان خوزستان در اقدامی نابخردانه با ارزش ترین زیستگاه ها با مالچ پاشی و مرگ پاشی در حال نابودی است؛ حال آنکه شن زارهای خوزستان کانون ریزگرد نیستند و این زیستگاه های بسیار پر قدمت هیچ مسئله ای برای ساکنان آن مناطق نداشته اند و نه تأسیسات در آن اطراف است و نه شن روانی به آن معنا که مزاحمتی ایجاد کند؛ لذا همه ما از منابع طبیعی خوزستان که مجری این اقدام است می خواهیم جلوی این اقدام غلط را بگیرد و همچنین از محیط زیست خوزستان می خواهیم که به تعهد دنیای خود برای حفظ تنوع زیستی پایبند باشد و مجوز این مرگ پاشی را باطل کند.

حافظی گفت: این شن زارها که زیستگاه گونه های فراوان ارزشمندی چون خروس کولی اجتماعی، هوبره، آهو شنی و دیگر گونه های لیست سرخ دنیای است و حتی گونه های منحصر به فردی از خزندگان اندمیک که در هیچ کجای دنیا جز این مناطق زیست ندارند مانند اگامای سر وزغی اهواز و گکوی ماسه زار پارسی را در خود جای داده است.

یزد بلاگ: یزد بلاگ | جذابیت های تاریخی و اقلیم شهر جهانی یزد

انوار بلاگ: انوار بلاگ | انجمن و وبلاگ های انوار

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 4 مهر 1400 بروزرسانی: 4 مهر 1400 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 7776

به "مالچ پاشی تیر خلاص خروس کولی اجتماعی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مالچ پاشی تیر خلاص خروس کولی اجتماعی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید