چگونه بفهمیم که دچار سکته مغزی شده ایم و اولین اقدامات چیست؟
به گزارش مجله آزمون اول، شناسایی و درمان هر چه سریع تر سکته مغزی می تواند باعث جلوگیری از صدمات جدی به سلول ها و عملکرد مغز، و حتی مرگ شخص گردد. هر شخصی باید از نشانه ها و علائم هشدار دهنده سکته مغزی مطلع باشد و بداند که چه زمانی باید سریعا اقدامات لازم را انجام دهد.
علائم هشدار دهنده سکته مغزی می تواند از هر جایی آغاز گردد و به مدت چند دقیقه تا چند روز قبل از رخ دادن سکته اصلی ادامه داشته باشد. انجمن ملی سکته مغزی، فهرستی از سوالاتی را برای یاری به تعیین کردن اینکه آیا فرد دچار سکته شده است یا خیر، طراحی نموده است.
طبق این فهرست، اگر جواب هر کدام از سوال های زیر بلی است، احتمال زیادی وجود دارد که شخص دچار سکته مغزی شده باشد.
- صورت: از فرد مورد نظر بخواهید تا بخندد. آیا یک طرف صورت او بی حرکت و سست است؟
- دستان: از فرد مورد نظر بخواهید تا هر 2 دست خود را بالا بیاورد. آیا یکی از دستان او به سمت پایین کشیده می گردد؟
- صحبت: از فرد مورد نظر بخواهید تا یک جمله ساده را چند بار تکرار کند. آیا برخی کلمات را در جمله حذف می نماید؟ آیا او می تواند جمله را به درستی تکرار کند؟
اگر جواب یکی از سوالات مطرح شده در بالا بلی است، وقت را غنیمت بشمارید. سریعا با اورژانس تماس بگیرید یا او رابه بیمارستان ببرید، زیرا در این شرایط سلول های مغزی در حال مردن هستند.
هنگامی که علائم سکته را مشاهده کردید، باید سریعا اقدام کنید. اگر احساس کردید شما یا فردی که در کنارتان است دچار سکته مغزی شده است، سریعا با اورژانس تماس بگیرید. در صورت ایده آل، فرد مورد نظر باید به بخش اورژانس برده گردد. پس اگر احساس کردید خودتان یا نزدیکانتان در معرض خطر بالایی از سرطان مغز قرار دارید، باید آدرس نزدیک ترین بیمارستانی که در درمان سکته تخصص دارند را بدانید.
هدف اصلی درمان سریع سکته مغزی، بازگرداندن گردش خون قبل از مرگ سلول ها و از بین رفتن بافت مغزی است. برای جلوگیری از مرگ سلول های مغزی که می تواند باعث از کار افتادگی و ناتوانی شخص گردد، بهتر است درمان به سرعت در 60 دقیقه اول بعد از اولین علائم انجام گردد. اما درمان تا 3 ساعت اول بعد از آغاز اولین علائم نیز می تواند بسیار موثر باشد.
منبع: فوت و فن / health.harvard.edu