آمریکا در میدان تحریم ها حریف نظامی ایران نشد
به گزارش مجله آزمون اول، پس از 40 سال تحریم و هشت سال جنگ تحمیلی، بمباران شیمیایی حلبچه و سردشت، امروز دیپلماسی ایران جان دوباره ای به قدرت بازدارنگی کشورمان داد.
زهره نوروزپور: تحریم تسلیحاتی ایران بالاخره پس از چهار سال درگیری با ایالات متحده امروز به صورت اتوماتیک لغو شد. تحریمی که بر اساس 13 سال مذاکره هسته ای و پس از گذر 5 سال از توافق موسوم به برجام آخرین بند از قطعنامه 2231 محسوب می شد که آنهم به تاریخ پیوست.
این در حالی است که ایالات متحده اردیبهشت 97 پس از خروج از برجام به تصور آنکه می تواند در نهایت مکانیسم ماشه را فعال کند خواستار نابودی قطعنامه و مذاکره هسته ای بود انطور که اوبرایان مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز گذشته اذغان کرد که هدف ترامپ نابودی صنعت هسته ای ایران است و خواهد بود. اینکه حالا دولت ترامپ بتواند بازهم به سنگ اندازی در جهت هسته ای ایران ادامه دهد دیگر بستگی به انتخابات روز 13 آبان دارد که چه کسی صاحب اتاق بیضی خواهد شد.
رفع تحریم تسلیحاتی به چه معناست و امروز چرا مهم است؟
محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در توئیتی که بامداد امروز منتشر کرد عنوان کرد: روزی بسیار مهم برای جامعه بین المللی که - در مخالفت با تلاش های بدخواستاره ایالات متحده - از قطعنامه 2231 شورای امنیت ملل متحد و برجام صیانت کرده است. عادی سازی همکاری دفاعی ایران با جهان از امروز، پیروزی ای برای آرمان چندجانبه گرایی و نیز صلح و امنیت در منطقه مان به شمار می آید.
همچنین در رابطه با این روز تاریخی در بیانیه وزارت خارجه آمده است: امروز، یک روز بسیار مهم برای جامعه جهانی است، که برخلاف تلاشهای رژیم ایالات متحده، از قطعنامه 2231 شورای امنیت ملل متحد و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صیانت کرده است. از امروز، همه محدودیت های انتقالِ اقلام تسلیحاتی به و از جمهوری اسلامی ایران و همچنین اقدامات و خدمات اقتصادی مرتبط با آن و تمامی ممنوعیتهای ورود یا عبور از قلمرو دولت های عضو ملل متحد که پیش از این علیه برخی از شهروندان و مسئولین نظامی ایران تحمیل شده بودند، به صورت اتوماتیک خاتمه یافت. بر اساس یکی از نوآوریهای برجام، اختتام قطعی و بدون قید و شرط محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیتهای مسافرتی مستلزم هیچگونه تصویب قطعنامه جدیدی نیست و هیچ نیازی به صدور بیانیه و یا هیچ اقدام دیگری از سوی شورای امنیت ملل متحد ندارد.
لغو محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیت مسافرتی بگونه ای طراحی شده است که اتوماتیک بوده و به هیچ اقدام دیگری نیاز ندارد. این مهم پس از مذاکرات نفس گیر و با پیش بینی دقیق از امکان نقض تعهد از سوی یک یا چند طرف دیگر برجام به دست آمد. همین روش برای خاتمه محدودیت های موشکی در سال 1402 (2023) و نیز خاتمه کامل پرونده هسته ای در شورای امنیت در سال 1404 (2025) هم پیش بینی شده است.
بنابراین، از امروز، جمهوری اسلامی ایران میتواند هرگونه سلاح و تجهیزات لازم را، از هر منبعی، بدون محدودیت قانونی و صرفاً براساس نیازهای دفاعی خود تهیه کند و همچنین میتواند بر مبنای سیاستهای خود تسلیحات دفاعی صادر کند. در اینجا باید این نکته مورد تاکید واقع شود که سنگ بنای سیاست خارجی ایران رد سلطه و فشار در هر شکل آن است. از این رو، تحمیل هرگونه محدودیت در هر زمینه ای - از جمله اقتصادی، اقتصادی، انرژی و تسلیحاتی - هیچگاه از جانب ایران به رسمیت شناخته نشده است.
و چرا برای ایران پیروزی محسوب می شود؟
به گزارش خبرنگاران، اتمام تحریم تسلیحاتی برای ایران می تواند هم یک فرصت و یک تهدید باشد. از این نظر که کشورهای متعددی از جمله چین و روسیه در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا قد الم خواهند کرد. بارزترین نکته در اتمام تحریم تسلیحاتی ایران برهم خوردن تعادل ژئوپلوتیکی به نفع ایران خواهد بود که جمهوری اسلامی ایران پس از جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس تجهیزات نظامی خود را بر پایه خودکفایی بنا نهاده بود ظرفیت ارتقای سیستم های دفاعی خود را با خریداری تجهیزات نوین دارا خواهد شد. این مقوله ای است که کشورهای رقیب ایران در منطقه از آن هراس دارند. در نتیجه آمریکا تمام سعی خود را معطوف به محدود کردن ارتقای سیستم های تسلیحاتی ایران خواهد کرد. به واسطه قدرت ساخت تجهیزات در داخل کشور دانشمندان و متخصصان داخلی توانایی مهندسی معکوس و ارتقای سیستم های تسلیحاتی را خواهند داشت که این خود منجر به جهش تکنولوژیک در مقوله نظامی می شود. ایران با دارا بودن پتانسیل فراوان از جمله نیروهای متخصص و سرزمین سوق الجیشی و همچنین دست بالا در تحولات اخیر منطقه می تواند با استفاده از این فرصت به دست آمده دوباره قدرت برتر منطقه شود که در این مدت منافع بسیاری را عاید جمهوری اسلامی خواهد کرد.
از طرف دیگر کشوری مانند چین قصد دارد به باشگاه برترین های صادر کننده تجهیزات نظامی بپیوندد و می تواند با یک قرارداد منطقی تجهیزات بسیاری که مورد نیاز صنایع نظامی ست را تامین کند و تجهیزات خود را با توجه به موضوع رقابت در صحنه بین الملل در مقابل ارتش های بزرگی مانند امریکا محک بزند.مساله ای که در قرارداد 25ساله میان تهران و پکن قید شده است.
از طرف دیگر دولت فدرال روسیه نیز بازیگر دیگری ست که قصد دارد به واسطه نفوذ ایران در کشورهای همسایه از سلطه جویی آمریکا در منطقه بکاهد و با این هدف اقدام به تجهیز ایران به جنگ افزارهای پیشرفته خواهد کرد. که این مهم می تواند زنگ خطری برای آمریکا و متحدانش در منطقه باشد.
نکته بسیار مهمی که نباید فراموش کرد این است که ایران می تواند در بازار فروش تجهیزات نظامی نقش ایفا کند به واسطه پتانسیل بالایی که در قطعات و تجهیزات نظامی دارد می تواند اقدام به تحقیق،توسعه و ساخت تجهیزات مورد نیاز بازار جهانی کند و از این راه سود فراوانی عاید منافع کشور کند و در شرایط فشار حداکثری آمریکا اقتصاد کشور را تکان دهد.
از طرف دیگر دولت آمریکا که خود را در این زمینه بازنده می بیند تمام سعی خود را خواهد کرد تا در این زمینه مانع از همکاری ایران با کشورهای روسیه و چین شود چراکه حس میکند می تواند با واسطه نقش پررنگی در تامین تجهیزات نظامی ایران داشته باشد از انجایی که دولت امریکا در طی سالیان گذشته نشان داده است که برایش تجارت از هر موضوع دیگری مهمتر است در خاتمه سعی بر این خواهد داشت تا سهمی از بازار ایران را از ان خود کند. نکته ای که ترامپ در خروج از برجام به آن پرداخت مصداق همین امر بود. بازی حاصل جمع صفر به نفع ایران، از نظر ترامپ به این معنا بود که امریکا سهمی از برجام ندارد و در اقتصاد و تجارت این کشور هیچ نقشی ندارد و بهره ان را تنها اروپایی ها به همراه چین و روسیه برده اند و از بازار ایران چیزی نصیب آمریکا نشده است. بر همین اساس ممکن است که امریکا خود را به نحوی وارد بازار تسلیحاتی ایران کند.
در خاتمه با توجه به تجربه ایران در هشت سا ل جنگ و عدم دسترسی به ساده ترین تجهیزات نظامی مسلما این فرصت طلایی را از دست نخواهد دادو با فکر باز اقدام به یک حرکت هوشمندانه خواهد کرد و نتیجه آن در کوتاه مدت و بلند مدت در تحولات منطقه قابل مشاهده خواهد بود.
با انیحال سرنوشت کشورها با تهدید مستقیم و خط و نشان کشیدن ها تعیین نمی شود و این موضوع نشان داد که دیپلماسی مظلومانه سنگربانان ایران در نهایت بسیار کارگشا خواهد بود و باعث قدرت روزافزون کشور ایران خواهد شد این موضوعی است که در سالیان اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است که اتکای کامل به سلاح سخت و زبان تهدید نتیجه ای جز انزوا و در حاشیه قرار دریافت ندارد. این زبان دیپلماسی بود که همانطور که یکبار نفت ایران را از چنگال انگلستان نجات داد ، دوباره نیز منافع ایران را با به انزوا کشاندن سیاست های مخربانه آمریکا و همپیمانانش حفظ کرد. کسانی که دائم بر طبل جنگ و تهدید و عدم مذاکره می کوبند با از دست دادن پتانسیل هدایت افکار عمومی و دیپلماسی جهانی جز لطمه به اینده کشور و ارمان های انقلاب کار قابل توجهی نخواهند کرد. این موضوع در رفتار ایالات متحده امریکا نیز تعیین است که همزمان جنگطلبان در کاخ سفید بر طبل جنگ می کوبند اما در مقابل رفتارهای دیپلماتیک را برای فتح میدان های جنگ نرم به کار می گیرند.
تلاش های ظریف و همکاران او باعث این حس مثبت از ایران در جامعه جهانی شد که علاوه بر اینکه ایران را تهدیدی برای صلح جهانی نبیند بلکه با خاتمه تحریم تسلیحاتی ایران موافقت کنند تا جامعه بین الملل شاهد ایرانی با منطق برتر بین المللی باشند. که این دستاورد بلوغ دیپلماسی فرزندان این کشور است که توانستند با در هم شکستن دلارهای سعودی و هژمونی قدرت آمریکا از این میدان نبرد پیروز و سرافراز بیرون آیند.
>>> در همین رابطه بیشتر بخوانید:
بیانیه وزارت خارجه ایران درباره رفع تحریم تسلیحاتی ایران
ظریف از روزی بسیار مهم نوشت
برجام چطور نقشه های آمریکا را نقش بر آب کرد؟
310 310
منبع: خبرآنلاینbestcanadatours.com: سفر کانادا، تور ارزان کانادا، ویزای تضمینی مولتی کانادا، ویزای مولتی 5 ساله کانادا را از ما بخواهید.