صبحانه مناسب هر مزاج چیست
به گزارش مجله آزمون اول، تهران (پانا) - صبحانه از وعده های مهم در حفظ سلامت است که باوجود توصیه متخصصان تغذیه به صرف آن، همچنان مورد کم لطفی قرار می گیرد. خیلی از افراد به علت دیر برخاستن از خواب اصلا صبحانه نمی خورند، بعضی هم در وعده صبحانه صرفا کیک و چای یا کیک و شیر خورده و به این وعده بی توجهی می نمایند اما جالب است بدانید طب سنتی ایرانی علاوه بر اهمیتی که برای صرف صبحانه قائل است برای هر مزاجی صبحانه مناسبی را هم پیشنهاد می نماید.
به گزارش جام جم، برای آشنایی بیشتر با این موضوع با الهام پارسا، پزشک متخصص طب سنتی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی گفت وگو نموده ایم. طب سنتی ایرانی باوجود گستردگی برای افراد مختلف، رژیم غذایی مناسب شرایط و مزاج شان را توصیه می نماید که این امتیاز منحصربه فرد این شیوه درمانی نسبت به طب مدرن است. با توجه به این که طب سنتی، افراد را در دسته های مزاجی مختلفی طبقه بندی نموده صبحانه های مناسبی را هم برای هر مزاج در نظر گرفته است. در ابتدا افراد باید نوع مزاج خود را بشناسند تا بتوانند صبحانه مناسب شان را انتخاب نمایند.
چه مزاجی،چه صبحانه ای؟
افرادی که مزاج گرم یا گرم و خشک یا به اصطلاح صفراوی دارند: بهتر است صبحانه هایی بخورند که حرارت آنها را بیشتر نکند.
پس خوردن عسل و سیاهدانه و مرباهای گرم مثل مربای زنجبیل برای این افراد مناسب نیست، اینها می توانند با نان سنگک و مربای آلبالو و کمی کره، صبحانه مناسب مزاج شان را بخورند و مصرف گهگاهی حریره بادام و فرنی هم برای این افراد خوب است.
کسانی که مزاج سرد یا سرد و تر یا به اصطلاح بلغمی دارند: نان سنگک و مرباهایی با مزاج گرم همانند مربای زنجبیل بخورند. مصرف عسل و گاهی سیاهدانه هم به این افراد توصیه می گردد.
کسانی که مزاج سرد و خشک یا به اصطلاح سوداوی دارند: بهتر است در وعده صبحانه فرنی، حریره بادام، شله زرد و شیربرنج بخورند. نان سنگک و مربای به و کمی کره محلی که از سلامت آن مطمئن باشند یا خامه هم برای این افراد خوب است. مصرف تخم مرغ عسلی هم در این افراد گزینه خوبی است اما خوردن عدسی به این افراد توصیه نمی گردد.
سانی که مزاج گرم و تر یا به اصطلاح دموی دارند: برای صبحانه نان سنگک و مربای به یا مربای سیب باکمی کره محلی بخورند، این افراد در صورتی که احساس حرارت زیاد می نمایند، می توانند مربای آلبالو هم بخورند.
صرف حلواارده یا ارده شیره و ارده عسل برای افرادی که مزاج گرم دارند:مناسب نیست و با توجه به این که مقدار حرارت شان چقدر است این توصیه از حذف کامل تا قرار دادن یک یا دو بار ارده عسل و ارده شیره در هفته در برنامه غذایی شان می تواند متغیر باشد.
خصوصیات نان از دیدگاه طب سنتی
نان، جزو اجزای اصلی و ثابت صبحانه بوده و از مواردی است که بهتر است در وعده صبحانه همه مزاج ها گنجانده گردد ولی متأسفانه امروزه به روش های بد طبخ می گردد و گاهی دیرهضم بوده یا سبب سوزش سر دل می گردد. نان تازه، گوارش خوبی دارد و مقوی است درحالی که نان خشک و مانده،دیرهضم است. بهتر است از مصرف روزانه انواع نان های سفید مثل نان تست و نان باگت پرهیز گردد. وجود جوش شیرین در نان سبب بیماری های بلغمی مثل مسائل گوارشی و... می گردد. برترین نان، نان سنگک خوب برشته شده و غیرسوخته است.
نان فطیر نوعی نان نامناسب است که عمل تخمیر در آن به خوبی انجام نشده و ترد و پوک نبوده و به نوعی مانده است. اغلب نان های محلی به خصوص اگر با شیر و روغن و شیرینی تهیه شده باشد مثل نان شیرمال و بعلاوه نان های بدون سبوس، دیرهضم و نفاخ هستند. در حال حاضر نان های محلی سبوس دار و نان سنگک تقریبا خصوصیات نان مناسب را دارند، سبوس موجود در نان دربهبود شرایط گوارش و تأمین ویتامین ها به ویژه ویتامین گروه B نقش به سزایی دارد. از نان های تست سبوس دار درصورتی که برشته و به صورت سوخاری باشد هم می توان استفاده کرد.
بایدونبایدهای صبحانه ای
مصرف مایعات مثل چای همراه صبحانه توصیه نمی گردد بلکه بهتر است بافاصله ای یکی دوساعته چای کمرنگ ایرانی خوش عطر و بو نوشیده گردد. پنیر با مزاج سردی که دارد در افراد دارای مزاج سرد توصیه نمی گردد و بهتر است همراه کمی سیاهد انه خورده گردد. از دیدگاه طب سنتی، نان و پنیر و گردو به اسم یک عصرانه خوب و نه صبحانه مناسب، شناخته شده است. مصرف گردو در وعده صبحانه در صورت نداشتن مشکل گوارشی مناسب است ولی اگر مشکل هضمی یا گوارشی دارید، بهتر است مصرف آن را تا رفع شدن این مسائل به تعویق بیندازیم.مصرف خیار،گوجه فرنگی ، هندوانه ،انگور و...همراه با صبحانه از عادات بدی است که برخی افراد دارند. نیمرو، سوسیس و تخم مرغ هم مواد غذایی خوبی برای صبحانه نیستند.کله پاچه هم غذای خوبی از دیدگاه طب سنتی و بعلاوه تغذیه امروزی نیست. با توجه به این که امعاواحشای گوسفند و گاو دارای چربی های اشباع فراوان و کلسترول است، بهتر است مصرف این مواد در برنامه غذایی محدود گردد.
توصیه به افرادی با مسائل خاص
افرادی که دچار ریفلاکس هستند، بهتر است از مرباهای مقوی معده مثل مربای سیب، به و مربای بالنگ و پوست پسته بیشتر استفاده نمایند. کسانی که دچار ضعف بدنی هستند، تخم مرغ عسلی در صورت اعتماد به سلامت آن و کمی کره و مربای هویج یا عسل گزینه خوبی برای آنهاست. در افرادی که مشکل افسردگی دارند مصرف مربای گل گاوزبان باکمی کره محلی پیشنهاد می گردد. فرنی، شله زرد، حریره بادام و شیربرنج هم پیشنهاد خوبی برای این افراد است. در کسانی که کم خون هستند در کنار مصرف داروهای مربوط، مصرف شیره انگور گزینه خوبی به تعداد می رود. مصرف مربای گل و کره محلی یا خامه هم برای افرادی که اجابت مزاج خوبی ندارند، می تواند مؤثر باشد.
منبع: خبرگزاری پاناbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا