معروف ترین غذاها و دسرهای سنتی اهواز
به گزارش مجله آزمون اول، جالب است بدانید استان خوزستان قدیمی ترین منطقه فلات ایران محسوب می شود و پیشینه سکونت انسان در آن به 2700 سال پیش از میلاد مسیح برمی شود. مردم خونگرم این خطه گرم، غذاهایی خوشمزه و متنوع دارند. با ما در این قسمت همراه باشید تا با معروف ترین غذاهای این منطقه آشنا شویم.
غذاهای سنتی اهواز کدام است؟
1- قلیه ماهی
شرط می بندم حدس می زنید در سرتاسر این مقاله بارها و بارها کلمه ماهی را ببینید. باید بگویم حدستان درست است و اولین غذای این مقاله نیز با ماهی آغاز می گردد. قلیه ماهی یکی از غذاهای اصیل و پرهوادار اهواز است که معمولا با یکی از ماهی های هامور، شیر، سنگسر و… پخت می گردد.
از دیگر مواد اولیه این غذا می توان به تمر هندی، سیر، پیاز، رب گوجه، ادویه و سبزی های معطر به ویژه شنبلیله و گشنیز اشاره نمود. برای تهیه این غذا باید ابتدا تمر هندی را در آب بخیسانید. سپس سیر و پیاز پوره شده را تفت دهید. رب گوجه و سبزی های معطر را اضافه نموده و همچنان تفت دهید.
حالا نوبت آن است که آب تمر هندی را به باقی مواد اضافه نموده و به میزان دلخواه ادویه بریزید. ماهی قطعه قطعه شده را در تابه ای دیگر جداگانه سرخ کنید. سپس ماهی را نیز به سس متشکل از سبزی های معطر و ادویه اضافه کنید و اجازه دهید غذا روی شعله کمی حرارت ببیند تا به اصطلاح جا بیفتد.
2- اِمگِشِت
امگشت در واقع یک نوع پلو مخلوط است. مواد تشکیل دهنده این غذای سنتی اهوازی ماهی، سبزی های معطر مانند شوید و گشنیز، کشمش، سیر، پیاز، نمک، زردچوبه و البته ادویه مخصوص ماهی است. خوب است بدانید عرب های خوزستان این غذا را با ماهی قباد نمک سود شده درست می نمایند. اما شما می توانید آن را با هر ماهی دیگر و البته از نوع تازه آن درست کنید.
برای پخت این پلو مخلوط ابتدا می بایست ماهی را با آب و زردچوبه و ادویه ده دقیقه بجوشانید، تا حدی که بتوان گوشت ماهی را از استخوان جدا کرد اما له نگردد. بعد از آن که ماهی را آبکش کردید، اجازه دهید تا خنک گردد.
سپس گوشت ماهی را از استخوان جدا نموده و با پیاز، سیر، ادویه و کشمش تفت دهید. حالا نوبت برنج است. برنج را بگذارید به صورت آبکش بپزد، اما حدودا شش الی هفت دقیقه قبل از آبکش کردن سبزی را به مخلوط آب و برنج اضافه نموده، و سپس آبکش کنید.
بعد از آن که برنج کمی خنک شد، آن را لایه لایه داخل قابلمه ریخته و بین هر لایه را مخلوط ماهی و کشمش و ادویه بریزید و اجاه دهید برنج همراه مواد دم بکشد. تلفظ نام این غذا کمی سخت بود، این طور نیست؟ ولی گمان نمی کنم درست کردنش چندان سخت باشد. اما حتی اگر این طور هم باشد، به نظر من که طعم لذیذ آن به سختی اش می ارزد.
3- نافله
برای درست کردن نافله به گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی، سرکه، شکر، نعناع خشک، پیاز، و البته نمک و فلفل و زردچوبه نیاز دارید.
برای درست کردن این غذای سنتی جنوبی، ابتدا پیاز را رنده کنید. برخی ها ترجیح می دهند آب پیاز را بگیرند، اما با وجود آرد نخودچی چندان نیازی به این کار نیست. سپس گوشت چرخ نموده، آرد نخودچی و ادویه ها را اضافه کنید. حالا باید چند دقیقه ای مواد را خوب ورز دهید. سپس به اندازۀ یک گردو از مواد را بردارید.
اگر دلتان بخواهد، می توانید آن را به شکل گوشت قلقلی در بیاورید یا آن را با دست پهن و صاف کنید. خود من به شخصه به شکل گوشت قلقلی را ترجیح می دهم. سپس آن را سرخ کنید. این کار را با تمام مواد ادامه دهید. حالا نوبت درست کردن سسی است که این مواد سرخ شده درون آن قرار می گیرند.
برای درست کردن سس، پیاز را نگینی خرد نموده، و با ادویه و نعنا خشک تفت دهید. سپس آب را اضافه کنید. بعد از آن که آب به جوش آمد، نوبت به اضافه کردن سرکه و شکر می رسد. بعد از آن که همه مواد چند دقیقه ای با هم جوشیدند، شامی های سرخ شده را درون آن قرار دهید. 20 دقیقه الی نیم ساعت کافی است تا غذا جا بیفتد. سپس می توانید نافله تان را با برنج یا نان نوش جان کنید.
4- ماهی صٌبور تنوری
مواد تشکیل دهنده این غذای اصیل و خوشمزه عبارت است از: ماهی صٌبور (بهتر است از نوع نر آن باشد چرا که ماده این ماهی شکمی برآمده دارد.)، سبزی پلویی، گشنیز و شنبلیله، پیاز، سیر، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل، و البته آب تمر هندی که پای ثابت غذاهای جنوبی است.
اهوازی ها برای پخت این نوع ماهی کبابی ابتدا داخل شکم ماهی را تمیز نموده و می شویند. سپس شکم ماهی را کاملاً باز نموده و مقداری آب تمر هندی روی آن می ریزند و اجازه می دهند تا به خورد ماهی رود. حالا نوبت مخلوط کردن سیر، پیاز، سبزی پلویی، گشنیز و شنبلیله و کمی تمر هندی سفت است.
در مرحله بعد، باقی آب تمر هندی، رب گوجه، نمک و فلفل را به مخلوط سبزی اضافه کنید و روی شکم ماهی بمالید. روش درست کباب کردن ماهی به این شکل است که شکم باز شده ماهی رو به بالا باشد. می توانید ماهی را درون توری قرار دهید یا مستقیم روی ذغال کباب کنید. البته این روزها که بیشتر مردم در آپارتمان زندگی می نمایند، کباب کردن در فر هم گزینه خوبی است.
5- فلافل
از میان همه غذاهای اهوازی احتمالاً نام فلافل بیشتر به گوشتان خورده و چه بسا بارها امتحانش نموده باشید. این غذای ساده، ارزان و کم کالری متشکل است از نخود، سیب زمینی، پیاز، تخم گشنیز، پودر زیره، سیر، نمک و فلفل و زردچوبه.
درست کردن فلافل چندان زحمتی ندارد. تنها باید قبل از درست کردن آن، نخود ها را بخیسانید. پیشنهاد من به شما خیساندن آن ها از شب قبل است. این کار نه تنها باعث کیفیت بهتر فلافل، که اثر نفاخ بودن نخود نیز تا حد زیادی رفع می گردد.
سپس تمامی مواد را (بجز ادویه ها و لیمو ترش) با یکدیگر مخلوط کنید. برای یک دست تر شدن مواد، می توانید همه را داخل چرخ گوشت یا میکسر بریزید. قدم بعدی مخلوط کردن مواد میکس شده با ادویه و آب لیمو ترش است. در این مرحله باید همه مواد را با هم ورز بدهید تا کاملا یکدست گردد.
حال، می توانید به اندازه یک توپ کوچک از مواد را بردارید و در روغنی که از قبل خوب داغ شده سرخ کنید. حواستان باشد که فلافل باید در روغن فراوان غوطه ور و خوب سرخ گردد. البته برای مصرف کمتر روغن می توانید به جای گلوله کردن مواد، آن را به شکل توپ های کوچک برداشته، با دست صاف و و سپس مانند کتلت سرخ کنید.
فلافل به صورت ساندویچ به همراه گوجه وخیارشور سرو می گردد. اگر نظر من را می خواهید باید بگویم حتما از جعفری و پیاز حلقه شده هم در ساندویچ تان بهره ببرید. عالی می گردد!
6- سمبوسه
وقتی این مقاله را می نوشتم، با دیدن اسم سمبوسه به دوران کودکی ام پرت شدم. دورانی که مغازه ای کوچک کنار سینمای اصلی شهر زیبایم رشت، سمبوسه های فوق العاده خوشمزه ای می فروخت و امکان نداشت من و خانواده ام به سینما برویم، ولی قبل یا بعد فیلم سمبوسه نخوریم! خلاصه خواستم بگویم که شاید سمبوسه اصیل برای اهواز باشد اما همه ما از شهرهای مختلف خاطره ای با آن داریم.
سمبوسه اصیل از سیب زمینی، پیاز، نان لواش، جعفری، نمک، فلفل و زردچوبه درست می گردد. اما شما در صورت تمایل می توانید به آن گوشت چرخ نموده و یا سوسیس اضافه کنید. من اما قصد دارم درباره سمبوسه اصیل اهوازی صحبت کنم.
ابتدا سیب زمینی ها را آب پز کنید. سپس های پیاز نگینی شده را همراه زردچوبه سرخ کنید. حالا سیب زمینی های پخته شده را خوب له نموده و با پیاز، جعفری و ادویه ها مخلوط کنید. در این مرحله بهتر است تمام مواد را کمی تفت دهید تا طعم بهتری به خود بگیرند.
حالا نوبت گنجاندن مواد سمبوسه درون نان لواش است. حتما به یاد دارید که سمبوسه به شکل مثلث است. این یعنی نان لواش را باید به شکل نوارهای نسبتاا پهن و طویلی ببرید. (برای درک بهتر، به عکس توجه کنید.
سپس نان را تا و آن را در روغنِ از قبل داغ شده سرخ کنید. پیشنهاد می کنم پس از سرخ شدن، سمبوسه ها را چند دقیقه ای روی دستمال کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی آن گرفته گردد. این طوری موقع صرف غذا لباس هایتان لکه نمی شوند.
7- کبه عربی
کبه عربی به دو شکل درست می گردد. شکل اول آن است که از برنج و یا مخلوط برنج و عدس بهره ببرید. در دستور پخت دوم می توانید از بلغور گندم استفاده نمایید. دیگر مواد تشکیل دهنده کبه عربی، گوشت چرخ نموده، ادویه کاری، نمک، فلفل، زردچوبه و جعفری است. من در اینجا قصد دارم هر دو روش را با شما به اشتراک بگذارم.
روش اول (مخلوط برنج و عدس)
ابتدا برنج و عدس باید خیسانده شوند. حدود دو تا سه ساعت کافی است. البته باز بستگی به نوع عدس تان دارد. تجربۀ شخصی به من ثابت نموده برخی عدس ها دیرپز و برخی زودپز هستند. به هر حال بعد از خیساندن، آن ها را به صورت کته خوب بپزید. بعد از آن که عدس و برنج پختند، اجازه دهید دمایشان کمی بیفتد. (حواستان باشد که نباید داغ و یا سرد باشند.) سپس چرخشان کنید.
روش دوم (بلغور گندم)
بلغور گندم را در آب ولرم به مدت چهار الی شش ساعت بخیسانید. سپس آن را آبکش و در غذاساز یا مولینکس کاملا له کنید.
از اینجا به بعد دستور پخت برای هر دو روش یکی است:
پیازها را کمی تفت دهید. سپس گوشت را اضافه نموده و همچنان به تفت دادن ادامه دهید. حالا نوبت اضافه کردن جعفری و ادویه ها است. در این مرحله باید اجازه دهید تا مواد کمی خنک شوند. به مخلوط برنج و عدس (و یا بلغور گندم) که له نموده بودید ادویه ها را اضافه کنید.
برای خوش رنگ تر شدن می توانید کمی زعفران غلیظ به آن اضافه کنید. حالا باید دستتان را کمی نم دار کنید، بعد کمی از خمیر برنج و عدس (یا بلغور گندم) بردارید، کف دستتان آن را صاف کنید، کمی از مخلوط گوشت را رویش بریزید، سپس خمیر را تا نموده و ببندید. سپس این خمیر شکم پر را داخل روغن فراوان با شعله متوسط خوب سرخ کنید.
8- حِمِیس توله
یک نوع گیاه بومی در اهواز بنام پنیرک وجود دارد که از خواص دارویی بالایی نیز برخوردار است. بومی های اهواز از برگ های گیاه برای طبخ نوعی غذا بنام حمیس توله استفاده می نمایند. دیگر مواد اولیه این غذا عبارت است از پیاز، سیر، پودر لیمو عمانی، رب انار، نمک، فلفل و زردچوبه.
برای درست کردن حمیس توله ابتدا برگ های توله را از ساقه جدا نموده و خوب بشویید. سپس باید این برگ های سبز را با آب و کمی نمک و سیر بپزید. بعد از آن که برگ ها پختند، آن ها را آبکش کنید. سپس سیر و پیاز خرد شده را کمی تفت دهید. حالا وقت آن رسیده که برگ های پخته شده را به سیر و پیاز اضافه کنید و باز هم کمی تفت دهید. سر آخر، ادویه ها، رب انار و لیمو عمانی را اضافه کنید. غذا تقریباً آماده است و بعد از چهار الی پنج دقیقه می توانید آن را سرو کنید. نوش جان!
9- قلیه میگو
به یاد دارید در ابتدای مقاله دربارۀ قلیه ماهی صحبت کردیم؟ قلیه میگو نیز بسیار شبیه قلیه ماهی است با این تفاوت که در آن بجای ماهی از میگو استفاده می گردد. باقی مواد همان است که قبلاً گفتیم، یعنی گشنیز و شنبلیله، تمر هندی، سیر و پیاز، و ادویه های همیشگی غذاهای ایرانی یعنی نمک، فلفل و زردچوبه. البته به مقدار کمی آرد هم نیاز داریم.
برای پخت قلیه میگو، ابتدا میگوها را تمیز کنید. سپس مثل قبل، روی تمر هندی کمی آب گرم بریزید. آن را کمی له و از صافی رد کنید. این عصاره را باید با دو یا سه قاشق آرد مخلوط کنید تا به اصلاح خود را بگیرد. پیاز و سیر و سبزی های معطر را به ترتیب تفت دهید و سپس کمی آب اضافه کنید و بگذارید چندتایی غل بخورد.
ادویه ها و عصاره تمر هندی را به مخلوط سبزی بیفزایید و بگذارید باز هم غل بخورد تا جا بیفتد. حدودا هشت الی ده دقیقه قبل از آن که غذا را از روی شعله بردارید، میگوها را اضافه کنید تا بپزند. در صورت تمایل می توانید به این خورشت رب گوجه هم اضافه کنید.
10- اوپیوزی
تلفظ این اسم هم مانند امگشت برای من کمی سخت بود، تا اینکه متوجه شدم اوپیوزی همان آب پیازی است، منتها به گویش جنوبی! نکته جالب دیگر آن که این غذا برخلاف اسمش پیاز چندانی ندارد. در واقع می توان گفت اوپیوزی بی شباهت به اشکنه خودمان نیست. مواد موردنظر برای تهیه این غذا پیاز، زردچوبه، رب انار، تخم مرغ، نمک و فلفل، و در صورت تمایل چند دانه انار است.
ابتدا پیازها را حلقه حلقه کنید و با کمی زردچوبه تفت دهید. سپس کمی آب به آن بیفزایید و اجازه دهید خوب بجوشد. حالا وقت اضافه کردن نمک و فلفل و رب انار است. در این مرحله باید حرارت شعله را کم کنید و تخم مرغ ها را دانه دانه اضافه کنید. چند دقیقه بعد، کمی نان خرد شده نیز اضافه کنید. اوپیوزی شما آماده است. می توانید آن را با کمی دانه انار تزیین و سرو کنید.
11- خورشت بامیه
این خورشت که در بقیه شهرهای ایران نیز شناخته شده است، خورشتی است آسان و خوشمزه که با بامیه، گوشت گوسفندی، گوجه رنده شده، رب گوجه، سیر و پیاز، فلفل سبز تند، و ادویه هایی چون نمک و فلفل و زردچوبه درست می گردد.
روش پخت خورشت بامیه، مانند باقی خورشت های ایرانی است. کافی است ابتدا سیر و پیاز را کمی تفت دهید. سپس گوشت تکه تکه شده را بیفزایید و به تفت دادن ادامه دهید. حالا نوبت ادویه هاست. بعد از ادویه باید گوجه رنده شده را اضافه کنید. وقتی که آب گوجه کمی رفت، رب گوجه را اضافه کنید.
در این مرحله باید آب جوش بریزید و اجازه دهید تا همه مواد با هم بجوشند. آخرین مرحله، مرحله اضافه کردن بامیه هاست و بعد از آن اجازه دهید خورشت به اصطلاح جا بیفتد. خورشت بامیه شما آماده است.
12- حمیسه
حمیسه غذایی بسیار آسان است که خیلی سریع نیز درست می گردد. جالب است بدانید این غذا شباهت بسیار زیادی به واویشکا ما شمالی ها دارد. مواد مورد نیاز برای تهیه حمیسه دل و جگر گاو، گوجه و رب گوجه، پیاز، زردچوبه، نمک، فلفل و ادویۀ کاری است.
طبق معمول ابتدا پیاز را تفت می دهیم، بعد دل و جگر را به همراه ادویه اضافه می کنیم. بعد از آن که کمی مواد را تفت دادیم رب گوجه را اضافه می کنیم. حالا نوبت گوجه هاست. اجازه دهید حمیسه کمی روی حرارت بجوشد تا خود را بگیرد. این غذا را معمولاً با نان سرو می نمایند.
13- پاکورا یا پاکوره
پاکورا در اصل یک غذای هندی و البته تند است که بین عرب ها نیز از محبوبیت برخورددار است. اگر هوادار غذای تند هستید، حتما این غذا را امتحان کنید. مواد مورجهانز برای تهیه پاکورا بسیار ساده است. تنها به آرد سفید، آرد نخود، بیکینگ پودر، آب، پیاز خردشده، فلفل سبز تند، گشنیز، تره فرنگی، نمک و زردچوبه نیاز دارید.
طرز تهیه پاکورا نیز به این شکل است که باید آرد سفید، آرد نخود، آب، بیکینگ پودر، نمک و زردچوبه را در یک کاسه با هم مخلوط کنید. سپس پیاز، فلفل سبز، گشنیز و تره فرنگی را بیفزایید. بعد از اینکه مواد را با هم خوب مخلوط کردید، به اندازه یک گردو از آن جدا و در روغن فراوان که از قبل داغ شده، خوب سرخ کنید.
14- آش ارده
این غذا برخلاف اسمش اصلا آش نیست، بلکه نوعی پلو مخلوط به حساب می آید. اصولا در گویش قدیمی نقاطی از جنوب ایران مثل دزفول به غذاهای پلویی آش، و به غذاهایی مانند آش شله می گفتند. نکته جالب دیگر درباره این غذا آن است که اهوازی ها و دزفولی ها معمولا در روزهای بارانی این غذا را میل می نمایند.
شاید دلیل این موضوع آن باشد که از دیرباز برنج جز اقلام مصرفی افراد متمول بود و افراد عادی شاید تنها ماهی یک بار می توانستد برنج بخورند. از آن جایی که روزهای بارانی در جنوب ایران روزهایی نادر و پربرکت بودند، مردم به شکرانه باران در این روزهای خاص پلو می خوردند و این رسم از زمان های گذشته هنوز به قوت خود به جا مانده است.
دلیل دیگر این رسم شاید این باشد که به دلیل وجود ارده، دمای بدن کمی بالا می رود که در روزهای ابری و بارانی چیز خوبی است.
مواد مورد نیاز برای آش ارده عبارت اند از برنج، ماش، ارده و شیره خرما که به زبان محلی به آن سِیلون می گویند.
برای درست کردن آش ارده ابتدا ماش را جدا می پزند. سپس برنج را می گذارند تا بپزد، مثل وقت هایی که می خواهند برنج را آبکش نمایند. فقط ده دقیقه قبل از آبکش کردن برنج ، باید ماش ها را به قابلمه اضافه نمایند، سپس برنج و ماش را آبکش می نمایند. تا اینجا چیزی شبیه ماش پلو داریم. بعد از آنکه پلو دم کشید، آن را درون یک سینی می کشند و رویش را ارده و سیلون می ریزند و به همراه تربچه میل می نمایند.
15- ماسوا
ماسوا یک نوع آش است که شباهت بسیاری به آش دوغ دارد. مواد لازم برای این آش نخود پخته، بلغور گندم، پیاز خردشده، کشک، اسفناج، نعناع، نمک و فلفل و زردچوبه است.
ابتدا بلغور گندم را از قبل به مدت دو ساعت بپزید. سپس پیازها را همراه زردچوبه تفت دهید. حالا پیاز سرخ شده، اسفناج و نخود پخته را به بلغورها اضافه کنید. در این مرحله باید اجازه دهید تا آش کمی جا بیفتد. حدود یک ساعت کافی است. سر آخر کشک و ادویه را نیز اضافه کنید. ناگفته نماند که شما می توانید در این آش همانند آش رشته از نخود و لوبیا هم بهره ببرید. فقط حواستان باشد که حتما از شب قبل آن ها را بخیسانید.
16- آش غلغل
آش غلغل آشی خوشمزه است که بیشتر در ماه مبارک رمضان و در وعده افطار خورده می گردد. بر خلاف غذاهای قبل که بیشتر گیاهی بودند، در این خورشت از گوشت گوساله (معمولا سر دست) استفاده می گردد. دیگر مواد تشکیل دهنده این آش، لپه باقالی، گندم پوست کنده، برنج، نخود، لوبیای چشم بلبلی، لوبیا قرمز، عدس، نعناع و سیر داغ و البته نمک و فلفل و زردچوبه است.
برای تهیه آش غلغل ابتدا برنج و گندم را کاملا می پزیم. گوشت را نیز همینطور. بهتر است گوشت را با یک عدد پیاز خام بگذارید تا بپزد. حبوباتی را که از شب قبل حتما خیس نموده اید، به ترتیبی می گویم بپزید : اولین شان نخود است. نخود که نیم پز شد، لوبیا قرمز و چشم بلبلی را اضافه کنید. بعد از آن که آن ها نیز نیم پز شدند، لپه باقالی را به همراه عدس درون قابلمه بریزید.
حالا باید بگذارید تمام حبوبات خوب مغزپخت شوند. نوبت اضافه کردن گندم و برنج پخته شده رسیده است. بهتر است با گوشت کوب کمی مواد را له کنید. گوشت ریش ریش شده را به مواد اضافه نموده، سپس ادویه جات تفت داده شده را بریزید. حواستان باشد که آب گوشت پخته شده را دور نریزید و حتما به آش اضافه کنید، چرا که به آن لعاب می دهد. آش غلغل شما آماده است.
17- بورانی باقلا سبز
ما شمالی ها عاشق بورانی هستیم و تا دلتان بخواهد انواع بورانی داریم؛ بورانی بادمجان، بورانی اسفناج، بورانی لبو، و …. اهوازی ها و شوشتری ها نیز یک نوع بورانی بسیار خوشمزه دارند که البته از نظر موادغذایی تشکیل دهنده کمی از غذا ندارد! برای درست کردن بورانی باقلا سبز شما به باقلای تازه (که از هر دو پوستش جدا شده باشد)، ماست پرچرب (بهتر است کمی آبدار باشد)، پیاز داغ، سیر داغ، گرد لیمو، شوید، زردچوبه و نمک و فلفل نیاز دارید.
ابتدا باقلا را می پزیم. نکته مهم در پختن باقلا برای بورانی آن است که نباید در قابلمه را بگذاریم. این طوری سبزی باقلا حفظ می گردد. بعد از آن که باقلا پخت تمامی مواد را با هم مخلوط می کنیم. حالا می توانید بورانی ساده و خوشمزه تان را میل کنید.
دسرهای اصیل اهوازی
اهل هرکجای جهان که باشید، خوردن یک دسر شیرین بعد از وعدۀ اصلی غذا بسیار می چسبد. اهوازی های خونگرم دسرهای مخصوص خود را دارند. در ادامه چندتایی از آن ها را با هم یاد می گیریم.
1- رنگینک
این دسر جنوبی با خرما تهیه می گردد. از این رو می توان گفت دسری مقوی است. مواد مورجهانز برای رنگینک عبارت است از : آرد (الک شده)، کره، پودر دارچین، پودر هل، مغز گردو و خرما، پودر پسته برای تزیین.
اول کره را از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط برسد. سپس آن را در تابه بریزید. آرد را در آن تفت دهید تا طلایی شده و از خامی دربیاید. سپس نوبت اضافه کردن پودر هل و پودر دارچین است. به تفت دادن ادامه دهید. دو تا سه دقیقه کافی است. حواستان باشد که در تفت دادن آرد باید صبور باشید و به هیچ وجه شعله را از حد متوسط بیشتر نکنید. حال باید هسته خرما را با دقت دربیاورید و جایش مغزگردو بگذارید. مخلوط آرد و کره را روی خرماها ریخته و خوب پخش کنید. رنگینک را به مدت دو الی سه ساعت در یخچال قرار دهید تا خود را گرفته و آماده برش زدن گردد. برای تزیین آن می تونید از پودر پسته بهره ببرید.
2- مُهَلَبیه
این دسر که ریشه عربی ترکی دارد، بسیار شبیه فرنی خودمان و یا پودینگ است. مواد مورد نیاز این دسر آرد ذرت، شیر، شکر، خامه، گلاب، و در صورت تمایل پودر پسته است.
ابتدا شیر و شکر و آرد ذرت را در قابلمه با هم مخلوط کنید. سپس قابلمه را روی حرارت ملایم مدام هم بزنید تا مایع یک دستی به دست آید. وقتی مایع به غلظب فرنی رسید آن را از روی حرارت بردارید. سپس خامه و گلاب را بیفزایید. حالا می توانید مهلبیه را به ظرف مورد نظر خود منتقل نموده و نوش جان کنید. مهلیه را مانند فرنی می توان به دو صورت سرد و گرم صرف کرد.
3- معسل
این دسر شاید آسان ترین دسری بود که خودم به شخصه دیده بودم. درست کردنش هیچ کاری ندارد. تنها کافی است خرما، شیره خرما (سِیلون)، کنجد، فلفل سیاه، دارچین، زنجبیل، هل و میخک داشته باشید. ابتدا کنجد را تفت دهید، سپس تمامی ادویه ها را اضافه کنید. حالا نوبت شیره خرماست. بعد از دو سه دقیقه شعله گاز را خاموش کنید. همه مواد را روی خرماهایتان خوب پخش کنید. معسل آماده است، فقط حتما آن را در ظرف در بسته نگه داری کنید.
امیدوارم این مقاله برایتان مفید بوده باشد و شما هم مثل من بیشتر از پیش با غذاهای سنتی اهواز، این خطه جنوبی ایران آشنا شده باشید. پیشنهاد من این است که در اولین فرصت ممکن دست به کار شوید و یکی از این غذاها و یا دسرهای ساده و خوشمزه را درست کنید. همانطور که دیدید، غذاهای اهوازی اکثرا ارزان و آسان هستند. پس می توانید در مهمانی هایتان و یا حتی در یک روز عادی وقتی از سر کار برمی گشت، به راحتی آن ها را تهیه کنید. در مقاله های بعدی با موضوعات جالب دیگر همراه هم خواهیم بود.
منبع: گردشبانگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.