میانبرهای پیشگیری از پوکی استخوان

به گزارش مجله آزمون اول، شاید شما نتوانید وضعیت استخوان بندی تان را دگرگون کنید یا از مصرف داروهایی که برای بیماری دیگری تجویز شده اما استخوان هایتان را پوک می نمایند سر باز بزنید؛ اما بدون تردید، می توانید الگوی تغذیه و سبک زندگی تان را اصلاح کنید و شرایط را برای پیشگیری از پوکی استخوان فراهم کنید.

میانبرهای پیشگیری از پوکی استخوان

وقت را هدر ندهید

اولین قدم برای درمان پوکی استخوان تشخیص به موقع آن است. اگر خانم هستید، سابقه خانوادگی ابتلا به پوکی استخوان دارید، یائسه شده اید و قبلا هم سیگار می کشیدید، در صورت صلاحدید پزشکتان، تست تراکم استخوان را انجام دهید. این تست بدون درد، 10 تا 30 دقیقه وقت شما را خواهد گرفت.

واقعیت این است که پوکی استخوان درمان قطعی و مشخصی ندارد و برای پیشگیری از پوکی استخوان هم راه صد در صد مطمئنی پیدا نشده است؛ اما متخصصان تردیدی ندارند که با کنترل وضعیت بیمار، می توان احتمال تحلیل رفتن بیشتر استخوان را کاهش داد و مانع از شکستگی استخوان ها شد.

اگر تست سنجش تراکم استخوان شما، از ابتلا به پوکی استخوان پرده بردارد، پزشکتان یک برنامه درمانی جامع را برای شما درنظر خواهد گرفت. در این برنامه بر لزوم ایجاد تغییر در سبک زندگی تان تاکید خواهد شد و داروهای ویژه ای برای جبران تحلیل رفتگی استخوان هایتان به خانه شما راه پیدا خواهد نمود.

مصرف بیشتر کلسیم و ویتامین D، ترک سیگار و انجام تمرینات ورزشی زیر نظر متخصصان، بخشی از برنامه درمانی خواهد بود که از شما در برابر شکستگی استخوان محافظت خواهد نمود.

اگر مجبور شدید، دارو مصرف کنید

معمولا پزشکلان با تجویز مکمل های دارویی، احتمال زوال بیشتر استخوان ها را کاهش می دهند؛ اما در برخی موارد، استفاده از مکمل ها به تنهایی راه گشا نخواهد بود و چاره ای جز دارودرمانی، برای بیماران مبتلا به پوکی استخوان وجود نخواهد داشت.

بیوفسفنات

مشهورترین دارویی که در درمان پوکی استخوان مورد استفاده قرار می گیرد، بیوفسفنات است؛ دارویی که از کاهش بیشتر تراکم استخوان جلوگیری می نماید. این دارو ممکن است به شکل خوراکی یا تزریقی تجویز گردد.

درمان هورمونی

در صورتی که کاهش اسطح استروژن پس از یائسگی دلیل پوکی استخوان باشد، استروژن تراپی توصیه می گردد. اما درمان های استروژنی، چندان هم بدون عارضه نیستند و خطر لخته شدن خون، ابتلا به بیماری های قلبی و برخی از انواع سرطان را بالا می برند.

رالوکسیفن

مصرف این دارو مزیت های استروژن تراپی را به همراه می آورد و خطر دچار شدن به اغلب عوارض آن را از میان می برد. با این وجود مصرف نمایندگان رالوکسیفن هم از ایجاد لخته های خونی شکایت می نمایند.

دنوزوماب

این دارو در پیشگیری از پوکی استخوان تاثیری ندارد اما می تواند به روند تحلیل رفتن استخوان انتها دهد. این دارو به شکل تزریقی تجویز می گردد و از بیسفوفنات در کاهش آسیب های استخوانی موثرتر است.

تری پاراتاید

این دارو نیز به شیوه تزریقی تجویز می گردد و به رشد بافت استخوانی یاری می کند.

کلسی تونین

این دارو نوعی اسپری است که از راه بینی به بدن وارد شده و مانع از تحلیل رفتن استخوان ها می گردد. البته نوعی از کلسی تونین امکان تزریق دارویی را نیز دارد و بسته به تشخیص پزشک، این ماده به شیوه های مختلفی در اختیار بیماران قرار می گیرد.

درمان های طبیعی

گرچه درمان های دارویی برای جلوگیری از پوکی استخوان، عوارض متعددی دارند اما در صورت ضرورت مقابله فوری با تحلیل رفتن استخوان ها، چاره ای جز یاری دریافت از این داروها باقی نمی ماند. اما در صورتی که متخصصان، تشخیص پوکی خفیف استخوان را مطرح نموده و مجوز درمان های غیردارویی را صادر می نمایند، می توان روش های غیردارویی برای جلوگیری از پوکی استخوان یاری گرفت.

رژیم ضد پوکی

برای پیشگیری از پوکی استخوان شما به طیف خاصی از مواد غذایی احتیاج خواهید داشت. شمایی که احتیاجمند مراقبت بیشتر از استخوان هایتان هستید، نباید سهم کلسیم و ویتامین D را در رژیم غذایی تان کاهش دهید. شما برای افزایش قدرت استخوان هایتان به کلسیم احتیاج دارید و برای اینکه بدنتان بهتر کلسیم را جذب کند، احتیاجمند مصرف میزان کافی ویتامین D هستید. مواد مغذی دیگری که برای حفظ سلامت استخوان هایتان به آنها احتیاج دارید، پروتئین، منیزیوم، ویتامین K و زینک هستند.

ورزش

تغذیه سالم، به تنهایی ضامن حفظ سلامت استخوان ها نیست. گرچه رساندن همه مواد غذایی مورد احتیاج به بدن، می تواند نقشی موثر را در حفظ سلامت استخوان ها بازی کند، اما بی تردید بدون داشتن سبک زندگی پر تحرک و انجام تمرینات ورزشی موثر، نمی توان خطر پوک شدن را کاملا از استخوان ها دور کرد. انجام ورزشی هایی مثل صخره نوردی، ورزش های مقاومتی (مثل پرس پا، اسکواش)، ورزش های قدرتی (مثل تی .آر.ایکس، دمبل) می تواند به افزایش مقاومت استخوان ها یاری کرد.

پیشگیری از پوکی استخوان سخت نیست

پوکی استخوان، عارضه ای است که سلامت اغلب زنان را در سالهای بعد از یائسگی تهدید می نماید. اما از نظر متخصصان، با انتخاب رژیم غذایی سالم و کامل، ورزش منظم، ترک سیگار و مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D، می توان از بروز آن جلوگیری کرد.

از سوی دیگر، متخصصان بر این باورند که با مصرف بیش از اندازه برخی مواد معدنی هم می توان احتمال پوک شدن استخوان ها را بالا برد. از نظر آنها، برای حفظ سلامت استخوان هایتان نباید بیشتر از میزان احتیاج بدنتان، فسفر دریافت کنید. چراکه میزان زیاد این ماده معدنی، سرعت تحلیل رفتن استخوان ها را بالا می برد.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 31 اردیبهشت 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 465

به "میانبرهای پیشگیری از پوکی استخوان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "میانبرهای پیشگیری از پوکی استخوان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید