4 طرز تهیه ترشی خرمالو
به گزارش مجله آزمون اول، ترشی خرمالو یکی از پاییزی خوشمزه ست. شما می تونید ترشی خرمالو رو با روش کلاسیک با سرکه سیب یا سرکه سفید، یا حتی به صورت ترش و شیرین و مدرن با خرمالوی برش خورده یا درسته، کال یا رسیده درست کنید. با این مقاله از در مجله خبرنگاران همراه ما باشید تا طرز تهیه ترشی خرمالو به چند روش مختلف رو به شما آموزش بدیم.
طرز تهیه ترشی خرمالو در یک نگاه
برای تهیه ترشی خرمالو با خرمالوهای کال، خرمالوهای سفت و نارس رو بشورید، خشک کنید و به صورت حلقه ای یا قاچی برش بزنید. سیر رو حلقه ای و فلفل تند رو آماده کنید. توی قابلمه، حدود 2 لیوان سرکه سفید یا سیب رو با شکر، نمک، زردچوبه، دونه خردل، تخم گشنیز و کمی دارچین یا برگ بو حدود 5 دقیقه بجوشونید تا عطر ادویه ها آزاد بشه، بعد بذارید ولرم بشه. داخل شیشه تمیز و خشک، لایه لایه خرمالو، سیر و فلفل بچینید و سرکه ولرم رو روی مواد بریزید تا کاملا مواد رو بپوشونه. درب شیشه رو محکم ببندید و برای 2 تا 3 هفته در جای خنک و تاریک بذارید تا ترشی جا بیوفته. بعد از باز کردن درب، ترشی رو در یخچال نگهداری کنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل درست کردن ترشی خرمالو ادامه این مطلب رو بخونید.
مواد لازم برای تهیه ترشی خرمالو کال
| مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
| خرمالو سفت و کال | 5 عدد |
| سیر | 3 حبه |
| فلفل تند سبز یا قرمز (اختیاری) | 2 عدد |
| سرکه (سرکه سفید یا سرکه سیب) | حدود 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
| شکر | 1 قاشق غذاخوری |
| نمک | 1 قاشق چای خوری |
| دانه خردل (اختیاری) | نصف قاشق چای خوری |
| زردچوبه | نصف قاشق چای خوری |
| تخم گشنیز (اختیاری) | نصف قاشق چای خوری |
| برگ بو یا دارچین (اختیاری) | 1 برگ یا نصف چوب |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: حدود 20 تا 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای جا افتادن ترشی خرمالو کال: حدود 10 تا 14 روز
مراحل طرز تهیه ترشی خرمالو کال
طرز تهیه ترشی خرمالو به روش های کلاسیک و مدرن با استفاده از خرمالوهای کال یا رسیده و برش خورده یا درسته قابل انجامه. شما می تونید ترشی خرمالو رو با غذاهای مختلف میل کنید.
مرحله اول: خرمالوها رو آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه ترشی خرمالو کال، خرمالوهای نارس و سفت رو به خوبی بشورید تا هیچ گرد و خاکی باقی نمونه. بعد با یه دستمال تمیز کاملا خشک شون کنید؛ چون اگه رطوبت بمونه ممکنه بعدا ترشی کپک بزنه. حالا پوست خرمالوها رو بگیرید و با چاقوی تیز به صورت حلقه ای یا قاچی با ضخامت حدود نیم سانتی متر خردشون کنید. البته، اگه پوست نازک و تمیزی دارن، می تونید با پوست برش بزنید.
توجه داشته باشید، برش ها باید نه خیلی نازک باشن که توی سرکه له بشن و نه خیلی ضخیم که طعم سرکه بهشون نرسه. راستی، بعد از برش زدن نباید خرمالوها رو برای مدت طولانی در معرض هوا قرار بدید؛ وگرنه رنگ شون تیره می شه.
مرحله دوم: سیر و فلفل رو آماده کنید
حالا سیرها رو پوست بگیرید و به صورت حلقه ای خرد کنید تا عطرش قشنگ بین همه لایه ها پخش بشه. فلفل های تند رو هم به خوبی بشورید و خشک کنید. اگه نمی خواین ترشی خیلی تند بشه، دونه های فلفل تند رو دربیارید. ولی اگه اهل تندی هستید، همون طوری بندازید توی شیشه! برای قشنگ تر شدن ظاهر ترشی، می تونید از ترکیب فلفل سبز و قرمز بهره ببرید.
مرحله سوم: سرکه رو با ادویه ها بجوشونید
در این مرحله از طرز تهیه ترشی خرمالو نارس، به اندازه 2 لیوان فرانسوی سرکه سفید یا سرکه سیب رو توی قابلمه کوچیکی بریزید. در ادامه، شکر، نمک، زردچوبه، دونه خردل، تخم گشنیز و برگ بو یا نصف چوب دارچین رو اضافه کنید. این قابلمه رو روی حرارت ملایم بذارید و اجازه بدید سرکه حدود 5 دقیقه قل بخوره تا هم بوی خامی ادویه ها گرفته بشه و هم طعم ها قشنگ با هم قاطی بشن.
بعد از جوشیدن، شعله رو خاموش کنید و صبر کنید سرکه ولرم بشه. توجه داشته باشید، هیچ وقت سرکه داغ رو مستقیم روی خرمالوها نریزید؛ چون باعث می شه برش های خرمالو له بشن.
در صورت تمایل، برای خرید شکر و انواع ادویه ها مانند نمک، زردچوبه و چوب دارچین می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: برش های میوه و سبزیجات رو توی شیشه بچینید
حالا یه شیشه تمیز و خشک انتخاب کنید. برای اطمینان بیشتر، می تونید شیشه رو به مدت 5 دقیقه بجوشونید و بعد کاملا خشک کنید. در ادامه، وقتشه یه لایه خرمالو، بعد یه کم سیر و فلفل رو داخل شیشه بچینید. کار لایه چینی رو تا زمانی ادامه بدید که شیشه پر بشه. مواد چیده شده در بطری شیشه ای رو کمی با قاشق تمیز فشار بدید تا حباب هوا بین شون نمونه.
مرحله پنجم: سرکه رو اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه ترشی خرمالو وحشی، دیگه باید سرکه ولرم رو خیلی آروم روی مواد داخل شیشه بریزید؛ اندازه سرکه باید به اندازه ای باشه که کاملا روی مواد رو بپوشونه. اگر دیدید سطح سرکه پایین تر از خرمالوهاست، یه کم دیگه اضافه کنید تا همه چیز کاملا غوطه ور باشه.
حالا درب شیشه رو محکم ببندید تا هوا واردش نشه. اگه می خواید ترشی تون مدت بیشتری سالم بمونه، می تونید یه قاشق چای خوری روغن مایع روی سرکه بریزید.
برای خرید روغن مایع می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: ترشی خرمالو رو کنار بذارید تا جا افتاده بشه
بعد از انجام مراحل بالا، شیشه ترشی رو در یه جای خنک و تاریک مثل داخل کابینت یا انباری آشپزخونه بذارید. بعد از چند روز اگه دیدید اندازه سرکه کم شده، یه کم دیگه سرکه اضافه کنید تا هیچ بخشی از مواد خشک نمونه. ترشی خرمالو معمولا از روز هفتم آغاز می کنه به طعم گرفتن و تا روز چهاردهم حسابی جا می افته. اما اگه 3 هفته صبر کنید، مزه ها بهتر با هم قاطی می شن و طعم ترشی خرمالو بی نظیر می شه.
مرحله آخر: ترشی خرمالو رو سرو و نگهداری کنید
بعد از گذشت این مدت، وقتی رنگ سرکه کمی تیره تر شد و خرمالوها نیمه شفاف و نرم شدن، معلوم می شه ترشی تون آماد ه ست. حالا می تونید، درب شیشه رو باز کنید و بخشی از ترشی رو در ظرف سرو بریزید و همراه با انواع غذا میل کنید.
حتی می تونید ترشی خرمالو رو در تهیه انواع ساندویچ سرد بهره ببرید. وقتی درب شیشه رو باز کردید، حتما ترشی رو توی یخچال بذارید تا کپک نزنه و تازه بمونه. در شرایط مناسب، این ترشی تا حدود 6 ماه کیفیت خودش رو حفظ می کنه.
شما می توانید انواع رو به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های بخرید.
روش تهیه ترشی خرمالو رسیده
در طرز تهیه ترشی خرمالو رسیده باید خرمالوهای نرم و شیرین رو پوست بگیرید و خرمالوهای له شده یا تکه ای رو داخل کاسه بریزید. بعد 3 حبه سیر رنده شده، کمی فلفل تند خردشده، نصف قاشق چای خوری نمک، 1 قاشق غذاخوری شکر، نصف قاشق چای خوری زردچوبه، و در صورت تمایل کمی گلپر یا دارچین اضافه کنین و همه رو با هم مخلوط کنین.
حالا حدود 1 تا 1 و نیم لیوان سرکه سیب یا سرکه سفید ولرم (نه داغ) روش بریزید. این مواد رو به خوبی هم بزنید تا یکنواخت بشه. مخلوط رو داخل شیشه تمیز و خشک بریزید و درش رو محکم ببندید. اجازه بدید حدود 5 تا 7 روز در جای خنک و تاریک بمونه تا مزه ها به خورد هم برن.
طرز تهیه ترشی لبو
روش تهیه ترشی خرمالو درسته
طرز تهیه ترشی خرمالو درسته به این ترتیبه که باید خرمالوهای کال و سفت و بدون لهیدگی رو بشورید و با دستمال تمیز کاملا خشک کنید. سپس، با خلال دندون چوبی چند تا سوراخ ریز روی پوست شون ایجاد کنید تا سرکه بهتر به داخل خرمالوها نفوذ کنه. حالا 2 لیوان سرکه سفید یا سرکه سیب رو توی قابلمه مناسبی بریزید و با 1 قاشق غذاخوری شکر، نصف قاشق چای خوری نمک، کمی زردچوبه، چند دونه تخم گشنیز، چند حبه سیر و یک برگ بو حدود 5 دقیقه بجوشونید تا عطر ادویه ها آزاد بشه؛ بعد اجازه بدید سرکه حرارت اولیه خودش رو از دست بده و ولرم بشه.
خرمالوهای درسته رو داخل شیشه تمیز و خشک بچینید، در صورت تمایل چند تکه فلفل تند هم لابه لاش بذارید. سرکه ادویه دار رو هم توی شیشه بریزید تا کاملا روی خرمالوها رو بپوشونه. درب شیشه رو محکم ببندید و حدود 2 تا 3 هفته در جای خنک و تاریک نگه دارید تا خرمالوها حسابی طعم بگیرن و ترشی جا بیفته.
روش تهیه ترشی خرمالو شیرین و ادویه ای
در طرز تهیه ترشی خرمالو شیرین و ادویه ای باید خرمالوهای نرم و رسیده رو پوست بگیرید و خرد کنید؛ بعد توی قابلمه بریزید و همراه با 1 لیوان سرکه سیب، 3 تا 4 قاشق غذاخوری شکر قهوه ای، نصف قاشق چای خوری دارچین، 2 عدد میخک و حدود 1 قاشق چای خوری زنجبیل تازه رنده شده روی حرارت ملایم بذارید تا آغاز به جوشیدن کنه.
حدود 10 تا 15 دقیقه اجازه بدید مواد قل بخورن تا خرمالوها نرم بشن و مایع کمی غلیظ بشه؛ بعد حرارت رو خاموش کنید و اجازه بدید این ترشی کاملا خنک بشه. وقتی سرد شد، مخلوط رو داخل شیشه تمیز و خشک بریزید، درب شیشه رو ببندید و اجازه بدید 2 تا 3 روز داخل یخچال بمونه تا مزه ها با هم قاطی بشن. این ترشی شبیه چاشنی های مدرن اروپاییه، طعمی بین ترش و شیرین داره و کنار پنیر،، یا حتی نان تست فوق العاده خوش عطر و خاص می شه.
طرز تهیه ترشی گوجه گیلاسی
نکات مهم در طرز تهیه ترشی خرمالو
- همواره خرمالوهای سفت، سالم و بدون لکه انتخاب کنید تا ترشی کپک نزنه. سایر دلایل کپک زدن ترشی رو می دونید؟
- قبل از آغاز کار، شیشه و درب شیشه رو با آب داغ استریل نموده و کاملا خشک کنین.
- اگه خرمالوها رو بعد از خرد کردن زیاد در معرض هوا بذارید، رنگ شون تیره می شه.
- سرکه رو حتما بجوشونید تا بوی خامی و تندی اولیه ش گرفته بشه.
- هیچ وقت سرکه داغ رو مستقیم روی خرمالوها نریزید؛ چون باعث له شدن خرمالوها می شه.
- اندازه تندی ترشی رو می تونید مطابق با ذائقه تون تنظیم کنید.
- اگه می خواید رنگ ترشی روشن تر بمونه، از سرکه سفید استفاده کنین؛ سرکه سیب رنگش رو کمی تیره تر می کنه.
- شکر رو حذف نکنید؛ چون باعث متعادل شدن طعم ترشی می شه.
- مواد داخل شیشه باید کاملا با سرکه پوشیده بشن تا هیچ بخشی خشک نمونه.
- بعد از چند روز، اگه دیدین سطح سرکه پایین اومده، کمی سرکه اضافه کنید.
- در صورت تمایل، می تونید روی مواد یه لایه نازک روغن مایع بریزید تا هوا بهش نرسه و کپک نزنه.
- ترشی رو در جای خنک و تاریک نگهداری کنید تا رنگ و طعمش ثابت بمونه.
- بعد از باز کردن درب شیشه، حتما ترشی رو توی یخچال بذارید.
- برای اینکه طعمش بهتر جا بیوفته، قبل از مصرف حداقل 1 تا 2 هفته صبر کنید.
- برای برداشتن ترشی از قاشق خشک و تمیز بهره ببرید تا آلودگی وارد شیشه نشه.
- اگه می خواید ترشی خرمالو عطر خاص تری داشته باشه، می تونید کمی پوست پرتقال خشک یا چوب دارچین بهش اضافه کنید.
فوت و فن های خوشمزه شدن ترشی خرمالو
اگه خرمالوها گس بودن چیکار کنیم؟
خرمالوهای خیلی کال یا گس رو می تونید یکی دو روز در هوای آزاد بذارید تا کمی برسن؛ این طوری طعم ترشی دلپذیرتر می شه.
چرا ترشی کپک می زنه؟
معمولا به خاطر مرطوب بودن شیشه ترشی، تماس قاشق خیس با ترشی، یا نپوشوندن کامل مواد با سرکه کپک می زنه.
می تونیم از سرکه سیب به جای سرکه سفید استفاده کنیم؟
بله، ولی سرکه سیب رنگ ترشی رو کمی تیره تر می کنه و طعمش هم ملایم تر می شه.
ترشی خرمالو چند روزه آماده می شه؟
اگه خرمالو کال باشه، معمولا بین 10 تا 20 روز طول می کشه تا جا بیفته. برای نوع رسیده یا شیرین، 2 تا 3 روز توی یخچال کافیه.
مدت ماندگاری ترشی خرمالو چقدره؟
تا حدود 6 ماه در جای خنک و تاریک یا یخچال موندگاری داره؛ البته به شرطی که درب ترشی باز نشده باشه و مواد کاملا با سرکه پوشیده شده باشن.
می شه ترشی خرمالو رو بدون شکر درست کنیم؟
بله، ولی طعم ترشی خیلی تند و تیز می شه. یه اندازه کم شکر یاری می کنه مزه ها بالانس و ملایم تر بشن.
چه ادویه هایی با خرمالو بیشتر جور درمیاد؟
زردچوبه، دارچین، تخم گشنیز، دونه خردل و فلفل تند ترکیبات مناسبی هستن. برای عطر خاص تر می تونید کمی زنجبیل، میخک یا گلپر هم اضافه کنید.
ترشی خرمالو رو بعد از باز کردن درب، چطوری نگهداری کنیم؟
باید ترشی رو حتما در یخچال بذارید و با قاشق تمیز بهره ببرید تا کپک نزنه.
منبع: افق کوروش