خروج امریکا از افغانستان با هدف رویارویی با رقبا

به گزارش مجله آزمون اول، نظامیان امریکا پایان بعد از 20 سال حضور در پایگاه هوایی بگرام، این پایگاه را که مؤثرترین پایگاه هوایی افغانستان و در عین حال مهم ترین پایگاه هوایی برای امریکایی ها بود، ترک کردند. از همین رو ترک این پایگاه، آخرین و مهم ترین گام از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان قلمداد می گردد.

خروج امریکا از افغانستان با هدف رویارویی با رقبا

امریکایی ها در حالی از افغانستان خارج می شوند که طالبان با رفتارهای تهاجمی و خشونت بار خود روز به روز بر بخش های وسیع تری از افغانستان مسلط می گردد. از همین رو سؤال این است که چرا امریکا با وجود مشاهده قدرت گیری طالبان و ضعیف شدن دولت افغانستان، همچنان اصرار بر خروج از این کشور دارد؟ برای پاسخ به این سؤال چند سناریو مطرح می گردد.

● سناریوی نخست: امریکا بر اساس برنامه ای از پیش مشخص شده، در حال خارج کردن نیروهای خود از افغانستان است. در این سناریو امریکایی ها جنگ افغانستان را جنگ بی خاتمه قلمداد می نمایند که تا به امروز حاصلی جز 2 هزار و پانصد نفر تلفات نظامی، 3 هزار و 800 نفر تلفات پیمانکاران امنیتی و 20 هزار مجروح و چیزی حدود 2.26 تریلیون دلار هزینه اقتصادی برای واشنگتن و هزار و 500 کشته نظامی برای 40 کشور نیروهای ائتلاف در بر نداشته است. از همین رو بر اساس این سناریو، امریکا معتقد است برای آنها ماندن در افغانستان نتیجه ای جز شکست در پی نخواهد داشت و اگر به حضور در افغانستان ادامه دهد، خود را در باتلاقی گرفتار نموده که هر روز تلفات انسانی و هزینه های اقتصادی بیشتری به امریکا تحمیل می نماید. بنابراین صرفنظر از این که پیامد خروجش از افغانستان چه باشد تصمیم به ترک افغانستان گرفته است.

● سناریو شماره 2: امریکا با این نوع خروج، سناریو آشوب راهنمایی شده را در دستور کار قرار داده است. به این معنی که بی ثباتی افغانستان بیش از ثبات آن برای امریکا اهمیت دارد. در یک افغانستان باثبات، دولت ناچار است مسئولانه رفتار کند و خواستار حضور قاعده مند امریکا در کشور خود باشد. ثبات در افغانستان و حضور یک دولت قوی و مسئول به امریکا اجازه نخواهد داد از خاک افغانستان برای رقبای خود در اطراف افغانستان شامل چین، روسیه و ایران مزاحمت ایجاد کند. زیرا یک دولت مسئول در افغانستان نمی خواهد به خاطر اقدامات امریکا، با پرسش هایی از طرف همسایگانش روبرو گردد.

● سناریو شماره 3: امریکایی ها در چارچوب خروج مسئولانه سعی خواهند کرد به کمک دولت افغانستان شتافته و پیشروی های طالبان را محدود نمایند. امریکایی ها پیشتر به دولت افغانستان وعده داده بودند در صورت خروج، دولت را تقویت نموده، از حمایت اقتصادی و لجستیکی به آن دریغ ننموده و برنامه آموزش نظامیان افغان را در دستور کار قرار دهند و حتی در صورت تهاجم طالبان با پهپاد به کمک مردم افغانستان بروند. این خوشبینانه ترین سناریو در بحث خروج امریکایی ها از افغانستان است.

اما تجربه گذشته نشان می دهد برای امریکایی ها خروج مسئولانه به معنی ایجاد موازنه قدرت بین طالبان و دولت در این کشور است. این سیاست را هم اکنون هم می توان در عرصه افغانستان مشاهده کرد. وقتی امریکا عملاً در جایی دست طالبان را باز می گذارد تا آزادانه حمله نموده و بر منطقه ها استیلا یابد و در جایی دیگر که از نظر امریکا موازنه در حال به هم خوردن است، مقر طالبان را بمباران می نماید، این چیزی جز موازنه سازی قدرت بین طالبان و دولت نیست.

در واقع امریکا در سه نگاهی که اساساً به مسأله بحران ها دارند، یعنی فراوری بحران، حل بحران و مدیریت بحران، سعی دارد مدیریت بحران را در دستور کار قرار دهند. ضمن اینکه قصد امریکایی ها آسیب پذیر کردن محیط اطراف افغانستان است. همیشه گفته شده است که افغانستان به خاطر شرایط داخلی کمتر مورد توجه قدرت های عظیم بوده بلکه به علت نقشی که در تأثیرگذاری بر محیط اطرافش دارد، برای آنها حائز اهمیت بوده است. از این دیدگاه به نظر می رسد امریکا در بازی عظیمی که بین قدرت ها در منطقه آسیا -پاسیفیک جریان دارد، میخواهد با ایجاد بی ثباتی در افغانستان به رویارویی با رقبای خود در منطقه برود. در واقع با ارتباطی که بین اویغورهای چین و گروه های رادیکال در افغانستان برقرار می گردد، چین را آسیب پذیر کند. با گروه های رادیکالی مثل داعش که در افغانستان قدرت پیدا نموده، منافع ایران را در داخل افغانستان و در مرز های این کشور با افغانستان در معرض تهدید قرار بدهد و در آن سو بویژه به وسیله جنبش اسلامی ازبکستان به سمت آسیای مرکزی و منافع روسیه حرکت کند.

آژانس مسافرتی: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

مجله وبلاگ فروش: مجله وبلاگ فروش | ارائه نرم افزارهای مدیریت وبسایت را به ما بسپارید.

منبع: ایران آنلاین
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: quiz1.ir شناسه مطلب: 27516

به "خروج امریکا از افغانستان با هدف رویارویی با رقبا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خروج امریکا از افغانستان با هدف رویارویی با رقبا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید