طرز تهیه کیک تولد شکلاتی با تزیین
به گزارش مجله آزمون اول، همان طور که می دانید کیک های شکلاتی یکی از محبوب ترین کیک ها در جهان هستند. بعید است کسی پیدا گردد که بتواند به کیک شکلاتی نه بگوید. حتی کسانی که عاشق شکلات هم نیستند، معمولاً دست رد به سینه یک برش کیک شکلاتی با خامه شکلاتی نمی زنند.
شما می توانید این کیک را برای مهمانی های عصرانه یا تولد در منزل تهیه کنید و در کنار خانواده و دوستان از خوردن آن لذت ببرید. امروز می خواهیم طرز تهیه کیک شکلاتی و نکات مربوط به خامه کشی و تزیین آن را به شما آموزش بدهیم.
پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با طرز تهیه کیک شکلاتی با فیلینگ خامه شکلاتی، موز و گردو آشنا شوید.
مواد اولیه لازم برای تهیه کیک شکلاتی
تخم مرغ: 4 عدد
شکر: 115 گرم
آرد: 110 گرم
شیر: 55 گرم
کره: 55 گرم
پودر کاکائو: 25 گرم
بکینگ پودر: 6 گرم
وانیل: 1/4 قاشق چایخوری
مواد لازم برای فیلینگ شکلاتی
خامه قنادی شیرین شده: 200 گرم
پودر کاکائو: 2 قاشق سوپخوری
آب: 3 قاشق غذاخوری
قبل از اینکه سراغ طرز تهیه برویم، ابتدا باید توضیحاتی در خصوص مواد اولیه به توضیح ذیل ارائه دهیم:
1- برای درست کردن کیک مواد اولیه را به دمای محیط برسانید؛ بنابراین سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از آغاز همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. بعلاوه برای پخت هر کیکی آرد و مواد خشک مثل پودر کاکائو را 3 بار الک کنید. این کار باعث هواگیری و سبک شدن آرد می گردد و درنتیجه بافت کیک شما بهتر می گردد.
2- دقیق بودن دمای فر در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد. وقتی قالب را در فر می گذارید، باید دقیقاً به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد. معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فر های مختلف فرق دارد. به اسم مثال اگر در دستور گفته شده دمای 175 درجه به مدت 45 دقیقه ممکن است در فر شما با این دما و مدت نتیجه مطلوب حاصل نگردد و این مسئله به این دلیل است که در واقع فر شما به آن دمای گفته شده نرسیده است یعنی شما فر را روی درجه 175 تنظیم نموده اید؛ اما در واقع دمای واقعی فر شما 175 نیست و ممکن است کم تر یا بیش تر از این دما بوده باشد.
کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند، معمولاً قلق فری که از آن استفاده می نمایند، دست شان هست. مثلاً می دانند اگر در دستور گفته شده دمای 175 درجه در فری که استفاده می نمایند، این دما روی درجه 185 حاصل می گردد. اگر زیاد با فر کار ننموده اید و دمای فرتان را نمی دانید، برترین کار تهیه دماسنج فر است. همان طور که گفتیم، دمای بیش تر فر ها دقیق نیست. استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستور ها گفته می گردد، بر مبنای فر برقی است. اگر از فر گازی استفاده می کنید و دماسنج فر ندارید، دما را حدود 10 درجه سانتی گراد بیش تر بگذارید. دمایی که گفته می گردد، باز هم به فر شما بستگی دارد و باید قلق فر دست تان بییاد. با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
3- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانه های استاندارد آشپزی تهیه کنید؛ زیرا در تهیه کیک و شیرینی میزان های دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. میزان گیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانه ها دقیق تر است. خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانه ها را نمی دانند؛ بنابراین اگر برایتان مقدور است، حتماً ترازوی دیجیتال تهیه کنید.
اگر خواستید با پیمانه میزان گیری کنید، برای میزان گیری مواد خشک مثل آرد و پودر کاکائو قبل از پیمانه زدن، مواد را با قاشق هم بزنید. چون این مواد بعد از مدتی حالت فشرده پیدا می نمایند. نکته مهم دیگری که در فرآیند پیمانه زدن باید رعایت کنید، این است که مواد را با قاشق داخل پیمانه بریزید و به هیچ اسم پیمانه را داخل ظرف حاوی مواد نزنید؛ چون در این حالت میزان ها دقیق نمی شوند. وقتی مواد را داخل پیمانه می ریزید، نباید سرپر و گنبدی شکل باشد.
4- همواره زمان به هم زدن تخم مرغ چندین بار همزن را خاموش کنید و اطراف ظرف را با یاری لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذره ای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد، وگرنه با وجودی که از وانیل و یا اسانس استفاده می کنید، باز کیک بوی تخم مرغ می گیرد. خیلی از افراد فکر می نمایند که وانیل و طعم دهنده ها بوی بد تخم مرغ را از بین می برد. درحالی که این فکر اشتباه است. آن چه بوی بد تخم مرغ را از بین می برد، درست هم زدن تخم مرغ است. پس این مرحله را بادقت انجام دهید.
5- در انتخاب قالب کیک دقت کنید. اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا عظیم باشد، نتیجه مطلوبی نمی گیرد. همواره باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید، 1/3 قالب خالی بماند. البته همه این موارد احتیاج به تجربه دارد. شاید بار اول متوجه نشوید که چه قالبی مناسب است. باید چندبار کیک درست کنید تا چشم شما به میزان ها عادت کند و بتوانید سریع قالب مناسب را انتخاب کنید.
6- نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است. قالب های متنوع و گران قیمت زیادی در بازار موجود است. وقتی برای خرید قالب مراجعه می کنید باتوجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سر درگم شوید. یکی از برترین قالب ها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالب ها قیمت مناسبی هم دارد. قالب های گالوانیزه است که معمولاً از همه لوازم قنادی ها می توانید تهیه کنید و در طرح ها و شکل های مختلف موجود است.
7- یک نکته خیلی مهم که در پخت انواع کیک باید رعایت کنید، این است که در فر را قبل از 30 دقیقه به هیچ اسم باز نکنید. اگر این کار انجام دهید، تمام زحمات تان هدر می رود، زیرا در این صورت کیک شما پف نمی نماید.
8- درنهایت اینکه سعی کنید از مواد اولیه مرغوب در پخت کیک و شیرینی بهره ببرید. اگر مواد شما مرغوب نباشد، به هیچ اسم نتیجه مطلوبی نمی گیرید. به اسم مثال ممکن است همه نکات را رعایت نموده باشید؛ اما درنهایت کیک شما سفت شده است. این امر می تواند به این دلیل باشد که از آرد مرغوب استفاده ننموده اید.
طرز تهیه کیک شکلاتی
1- وقتی مواد اولیه را آماده کردید و خواستید آغاز کنید، ابتدا فر را روشن کنید تا فر گرم گردد یا اینکه حدود 20 دقیقه قبل از اینکه کیک آماده گردد، برای رفتن در فر آن را روشن کنید. از آنجا که معمولاً ممکن است فراموش کنید از همان ابتدا فر را روشن کنید. اگر دمای فر شما بالاست و امکان دارد بیش از حد داغ گردد، می توانید روی درجه کم تر بگذارید. بعد که کیک آماده رفتن به فر شد، روی دمای مندرج در دستور قرار بدهید.
2- زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید. توجه داشته باشید که به هیچ اسم نباید زرده داخل سفیده گردد. دلیل اینکه نباید از زرده وارد سفیده گردد، این است که زرده نوعی چربی محسوب می گردد و درصورتی که وارد سفیده گردد، باعث می گردد که سفیده خوب فرم نگیرد. اگر تازه کار هستید و جدا کردن زرده از سفیده برایتان سخت است، زرده و سفیده را به محض در آوردن تخم مرغ از یخچال همان موقع که کاملاً سرد است، از هم جدا کنید و بعد اجازه بدهید به دمای محیط برسد.
3- سفیده ها را با شکر هم بزنید تا کاملاً فرم بگیرد. طوری که وقتی ظرف حاوی سفیده را بر می گردانید، از ظرف جدا نگردد. یکی از نشانه های خوب فرم گرفتن سفیده این است که پره های همزن را در آن ببینید. بعد زرده + وانیل را حدود 2 دقیقه با همزن هم بزنید. سپس مخلوط زرده + وانیل را با سفیده مخلوط کنید و 30 ثانیه دیگر هم بزنید.
4- در این مرحله آرد + بکینگ پودر را 3 بار الک کنید و آهسته به مواد بالا اضافه کنید. مواد را با لیسک به صورت دورانی هم بزنید. توجه داشته باشید که مواد را از یک جهت و آرام هم بزنید. اگر خیلی سریع هم بزنید، ممکن است کیک شما خوب پف نکند. در عین حال طوری مواد را هم بزنید که کاملاً با هم ترکیب شوند و آرد به صورت گولوله ای در کیک باقی نماند. اگر مواد را خوب با هم ترکیب نکنید، بعد از پخت کیک گلوله های آرد را در بافت کیک مشاهده می کنید که مطمئناً مطلوب نیست.
5- کره + شیر را با هم مخلوط کنید. روی حرارت غیر مستقیم مثل کتری یا سماور قرارب دهید تا کره ذوب گردد. وقتی کره ذوب شد، پودر کاکائو الک شده را به آن اضافه کنید و با قاشق هم بزنید. بعد از اینکه مواد با هم ترکیب شدند، کنار بگذارید تا از حرارت بیافتد. درنهایت باید این مواد را به مخلوط آرد و تخم مرغ اضافه کنید. اگر داغ داغ اضافه کنید، ممکن است تخم مرغ ببرد. پس وقتی که از حرارت افتاد، ابتدا چند قاشق از مخلوط آرد و تخم مرغ را به این مواد اضافه کنید. وقتی مطمئن شدید که دمای آن متناسب است، به کاسه ای که تخم مرغ و آرد در آن است، اضافه کنید و مواد را آهسته با یاری لیسک با هم ترکیب کنید.
6- کف قالب مورد نظر کاغذ روغنی پهن کنید یا اینکه با روغن جامد چرب کنید. مواد را از وسط قالب داخل آن بریزید و به صورت یک نواخت در کل قالب پهن کنید. اگر خواستید دیواره ها را هم با روغن چرب کنید. حتما بعد از روغن زدن دیواره ها آن را آردپاشی کنید تا مانع پف کردن کیک نگردد. بعد قالب را چند بار آرام به زمین بکوبید تا هواگیری گردد. سپس در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 45 دقیقه در طبقه وسط فر قرار بدهید. برای اینکه متوجه شوید کیک پخته یا نپخته است، سیخ چوبی یا خلال دندان را داخل کیک کنید. اگر مواد به آن نچسبید؛ یعنی کیک شما پخته است. برای این کیک قالب 20 سانتی متری مناسب است.
7- وقتی کیک پخت و خواستید آن را از فر خارج کنید، ابتدا فر را خاموش کنید. بعد در فر را باز کنید و اجازه بدهید کیک چند دقیقه داخل فر خاموش با در باز بماند. اگر بالافاصله از فر خارج کنید، پف کیک می خوابد؛ زیرا یک مرتبه از یک محیط خیلی گرم وارد محیط سرد می گردد. درنتیجه به کیک شوک وارد می گردد. بعلاوه وقتی کیک را از فر خارج کردید، یک دفعه آن را در محیط سرد قرار ندهید. به اسم مثال آن را روی سنگ اوپن یا در جهت باد کولر یا پنکه قرار ندهید.
8- بعد از اینکه کیک را از فر خارج کردید، اجازه دهید سرد گردد. سپس با کاردک یا اگر نداشتید، با چاقو دور کیک را از قالب جدا کنید. بعد کیک را روی توری برگردانید. توری پنجره ای پلاستیکی است که می توانید آن را از لوازم قنادی ها تهیه کنید و به جای سینی بهره ببرید.
طرز تهیه خامه شکلاتی
1- برای تهیه خامه شکلاتی ابتدا باید خامه قنادی را فرم بدهید. فرم دادن خامه به روش زیر است:
معمولاً برای فرم دادن خامه قنادی گفته می گردد که آن را به مدت 15 تا 20 دقیقه با همزن برقی هم بزنید؛ اما همان طور که می دانید، در قنادی خیلی نباید روی این زمان بندی ها تمرکز کنید و مهم تر از زمان بندی این است که شما ابزاری را که در اختیار دارید، بشناسید.
به اسم مثال ممکن است که همزن شما یک همزن قوی یا میانه باشد. مسلماً نتیجه ای که در 15 دقیقه با این دو همزن حاصل می گردد، فرق دارد. ممکن است با همزن میانه در 15 دقیقه خامه آماده گردد؛ اما همان نتیجه با یک همزن قوی در 8 دقیقه به دست بیاید.
حالا اگر شما قدرت همزن تان را ندانید و با همزن قوی 15 دقیقه خامه را هم بزنید، نهایتاً چیزی که به دست می آید، خامه فرم گرفته نیست. به زمان بندی ها توجه کنید؛ اما معیار اصلی باید آشنایی و شناخت ابزار کارتان باشد. در این قسمت طریقه صحیح فرم دادن خامه قنادی را بیان می کنیم.
همواره وقتی خامه را از لوازم قنادی ها تهیه می کنید، بسته به احتیاجتان آن را در بسته های نیم کیلویی یا یک کیلویی یا کم تر بسته بندی کنید تا وقتی که خواستید از آن بهره ببرید، فقط بسته مورد احتیاج را از فریزر خارج کنید. برای آغاز کار باید خامه یخ زده را از فریزر خارج کنید و در دمای محیط قرار بدهید تا یخ زدایی گردد و حالت بستنی پیدا کند.
بعد خامه را در کاسه بریزید و همزن را روی دور میانه قرار بدهید. وقتی یک دست شد، آن را روی دور تند قرار بدهید. خامه وقتی زده شده نیست، براق است؛ اما وقتی آغاز به آماده شدن می نماید، کم کم رنگ آن مات می گردد. وسط کار یک بار همزن را خاموش کنید و با لیسک آرام به صورت دورانی هم بزنید. خامه را زیر و رو کنید تا خامه های زیر ظرف هم زده گردد. برای بهتر فرم گرفتن خامه کاسه حاوی خامه را در ظرف حاوی یخ قرار بدهید و بعد با همزن هم بزنید.
علاوه بر مات شدن خامه یکی دیگر از نشانه های خامه فرم گرفته این است که رد پره های همزن روی آن می افتد. وقتی سر همزن را از داخل ظرف خامه بیرون می آورید، باید خامه داخل آن گیر نموده باشد. وقتی خامه آماده گردد، اگر ظرف را برعکس کنید، بیرون نمی ریزد. وقتی خامه آماده شد، آن را زیاد هم نزنید. خامه را هربار به میزان احتیاجتان فرم دهید، چون بعد از یک بار فرم دهی دیگر نمی توانید برای تزیین کیک یا دسر ها از آن بهره ببرید.
2- پودر کاکائو را همراه آب در ظرفی بریزید و هم بزنید تا حالت خمیری پیدا کند. سپس آن را به خامه فرم گرفته اضافه کنید و با همزن هم بزنید. اگر دوست داشتید، می توانید به این ترکیب حدود 50 گرم شکلات تلخ هم اضافه کنید. در این حالت شکلات را روی حرارت غیرمستقیم ذوب کنید. وقتی از دما افتاد، آن را کم کم به خامه فرم گرفته که در ظرف حاوی یخ واقع شده است، اضافه کنید و با همزن مخلوط کنید.
تزیین کیک شکلاتی با خامه
1- برای تزیین کیک اولین مرحله برش دادن آن است. شما می توانید کیک را به 2 یا 3 لایه تقسیم کنید. برای اینکه ارتفاع لایه ها هم میزان باشد، ابتدا با یاری خط کش ارتفاع کیک را میزان بگیرید. به اسم مثال اگر ارتفاع کیک 12 سانت است، به 3 لایه 4 سانتی تقسیم می گردد. لایه ها را با خلال دندان علامت گذاری کنید. دور تا دور کیک را خلال دندان قرار دهید. بعد با چاقو مخصوص برش کیک لایه ها را برش بدهید. برای برش دادن یک دست تان را روی کیک بگذارید و با دست دیگرتان به حالت رفت و برگشتی برش بزنید.
2- برای خامه کشی کیک به زیر کیکی، صفحه گردون کیک، پالت و ظرف حاوی آب داغ احتیاج دارید. زیر کیکی را روی صفحه گردون کیک قرا بدهید. مقداری خامه روی زیر کیکی بریزید و کیک را روی آن فیکس کنید. این کار باعث می گردد کیک روی صفحه گردون فیکس گردد. بعد از برش زدن باید روی لایه ها را با خامه کاور کنید. در این مرحله می توانید از گردو خرد شده، موز و شکلات چیپسی هم بهره ببرید. در صورت استفاده از این مواد وقتی آن ها را روی کیک گذاشتید، دوباره یک لایه نازک از خامه روی این مواد بریزید و لایه بعدی را روی آن بگذارید و با دست فشار دهید. وقتی همه لایه ها را روی هم قرار دادید، نوبت به خامه کشی سطح رویی و دور کیک می رسد. این قسمت شامل 2 مرحله آسترکشی و خامه کشی است.
3- برای آسترکشی ابتدا یک برس تمیز را روی کیک بکشید تا خرده های کیک از آن جدا گردد. بعد خامه را روی کیک بریزید و با یاری پالت روی سطح کیک پخش کنید. در مرحله آسترکشی نباید خیلی خامه بریزید. درواقع منظور از آستری؛ یعنی یک لایه نازک تمیز روی کیک قراردهید که ایراد های آن پنهان گردد و دیگر پوره های کیک از آن جدا نگردد. بعد از اینکه روی کیک را خامه زدید، دیواره های آن را به صورت رفت و برگشتی خامه کشی کنید. در این مرحله با یک دست پالت را روی کیک بکشید و با دست دیگر صفحه گردون را حرکت دهید.
4- وقتی که تمام کیک را با یک لایه نازک پوشش دادید و ایراد های آن را پنهان کردید، این مرحله تمام است. کیک را نیم ساعت داخل فریزر استراحت بدهید. بعد از آسترکشی حتماً زیرکیکی را با دستمال تمیز کنید. بعد از اینکه کیک را از فریزر خارج کردید، ابتدا روی کیک را خامه بزنید. برای این کار دست تان را به صورت عمود بگذارید و خامه را صاف کنید. بعد نوبت به دور کیک می رسد. دور کیک را با حرکت رفت و برگشت خامه کشی کنید. وقتی می خواهید دور کیک را خامه کشی کنید، باید از پالتی بهره ببرید که ارتفاع آن از ارتفاع کیک بیشتر باشد. در آخرین مرحله صاف کردن خامه مدام پالت را در ظرف آب گرم بزنید تا تمام ناصافی های کیک گرفته گردد. آب در مرحله آخر به صاف تر شدن خامه یاری می نماید.
درباره طرز تهیه انواع کیک اینجا بخوانید
منبع: فراروگروه ابان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.