طرز تهیه سبزی پلو با ماهی مخصوص شب عید نوروز
به گزارش مجله آزمون اول، سبزی پلو با ماهی یکی از غذا های پر طرفدار و مناسبتی برای ما ایرانی ها است. این غذای خوشمزه علاوه بر اینکه در طول سال طرفداران خاص خودش را دارد به نام یک غذای مناسبتی هم شناخته می شود که در شب تحویل سال طبخ می شود.
سبزی ای که در سبزی پلو استفاده می گردد شامل تره، جعفری، شوید، برگ سیر و گشهم است. سبزی پلو مجلسی را معمولا به صورت آبکش درست می کنند، ولی می توان آن را به صورت کته ای هم درست کرد. این غذا هم مثل همه غذاهای دیگر برای خوشمزه تر شدن یک سری نکات و فوت و فن هایی دارد که اگر آن ها را رعایت کنید در نهایت غذای بسیار لذیذی خواهید داشت در ادامه با طرز تهیه سبزی پلو با ماهی ما را همراهی کنید.
مواد اولیه لازم برای تهیه سبزی پلو با ماهی برای 4 نفر
برنج 3 پیمانه
سبزی پلویی 2 پیمانه
هل 1 قاشق چایخوری
دارچین 1 قاشق چایخوری
کره 50 گرم
ماهی 4 تا 5 تکه
تخم گشهم پودر شده 1 قاشق چایخوری
فلفل سیاه 1/2 قاشق چایخوری
فلفل قرمز 1/2 قاشق چایخوری
پاپریکا 1 قاشق چایخوری
نمک 1 قاشق چایخوری
پودر پیاز 1 قاشق چایخوری
پودر سیر 1 قاشق چایخوری
زردچوبه 1 قاشق چایخوری
روغن مایع به اندازه لازم
نکات مربوط به مواد اولیه سبزی پلو با ماهی
1- نکات مربوط به برنج
برای تهیه سبزی پلو بهتر است برنج را آبکش کنید برای این کار بعد از اینکه برنج را شستید به آن آب گرم و نمک اضافه کنید نمک را به اندازه ای اضافه کنید که کمی شور تر از حد معمول باشد بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد. بهتر است برنج حداقل 3 ساعت با نمک خیس بخورد تا کیفیت بهتری داشته باشد اگر وقت دارید حتماً از شب قبل برنج را خیس کنید.
سپس برای آبکش کردن برنج قابلمه ای را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید نمک به آن اضافه کنید وقتی آب به جوش آمد باید برنج را اضافه نمایید، آبی که به برنج اضافه شده بود و برنج با آن خیس خورده بود را خالی کنید و برنج خیس خورده را داخل آب در حال جوش بریزید.
حرارت برنج در حال جوش نباید کم باشد و شعله گاز باید میانه رو به زیاد باشد درب قابلمه را نگذارید و صبر کنید تا آب برنج مجدد به جوش بیاید در این مرحله چند بار با فاصله و البته با دقت برنج را هم بزنید تا دانه ها از هم باز گردد و البته دقت کنید برنج را خرد نکنید. تقریباً برنج حدود ده تا چهارده دقیقه باید بجوشد البته زمان جوشیدن برنج بستگی به نوع آن دارد زمانی برنج برای آبکش کردن مناسب است که دانه های آن نرم گردد، ولی هنوز مغز آن ها سفت باشد.
وقتی که دانه های برنج را امتحان کردید و برنج به مرحله آبکشی رسید دقیقه آخر سبزی را اضافه کنید بهتر است برای تهیه سبزی پلو سبزی را با دست خرد کنید، چون وقتی سبزی با سبزی خرد کن خرد می گردد آب سبزی از سبزی خارج می گردد در نتیجه وقتی سبزی را به برنج اضافه می کنید رنگ سبزی به برنج پس داده می گردد بعد از اینکه سبزی را اضافه کردید برنج را آبکش کنید سپس روی برنج آب سرد بریزید تا پخت دانه ها متوقف گردد و همین طور نمک اضافی بین دانه های برنج بیرون برود تا برنج شور نگردد.
بعد کف قابلمه روغن بریزید ته دیگ دلخواهتان را قرار دهید 2 تا 3 کفگیر از برنج را داخل قابلمه بریزید بعد نوک قاشق هل + دارچین را اضافه کنید و به همین ترتیب ادامه دهید تا کل برنج را در قابلمه بریزید. در این مرحله معمولاً به برنج آب و روغن اضافه می کنند که اضافه کردن آب و روغن باعث می گردد ته دیگ شما خیلی روغنی گردد، چون آب و روغن سریع به کف قابلمه می رود پس بهتر است به جای آب و روغن کره سرد اضافه کنید به این صورت که بسته به حجم برنج یک قالب کره را به صورت نازک خرد کنید و به برنج اضافه کنید، اما اگر طعم کره را دوست ندارید می توانید از همان آب و روغن استفاده کنید.
در نهایت نصف استکان آب از دور برنج اضافه کنید حدود 5 دقیقه روی حرارت میانه قرار دهید تا بخار برنج بلند گردد بعد حدود 20 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا برنج دم بکشد. اگر خواستید برنج بیشتر قد بکشد وقتی برنج شروع به جوشیدن کرد یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید این کار باعث می گردد به برنج شوک وارد گردد و بیشتر قد بکشد البته دقت داشته باشید که آب سرد را از وسط برنج اضافه نکنید بلکه خیلی آرام از اطراف برنج اضافه کنید.
حواستان باشد که برنج زیاد نجوشد اگر تازه کار هستید برنج را کمی زودتر بردارید، چون اگر برنج بیشتر از حد معمول بجوشد خمیر می گردد و غذای شما خراب می گردد، اما اگر برنج را زودتر برداشته باشید اگر برنج سفت باشد موقع پخت می توانید کمی آب از دور قابلمه به آن اضافه کنید. در هر صورت آبکش کردن برنج نیاز به تجربه دارد پس نگران نباشید چند بار امتحان کنید تا به مرور زمان تجربه لازم را به دست آورید.
2- نکات مربوط به ماهی
همان طور که می دانید ماهی یکی از غذا های بسیار پر خاصیت است و نسبت به گوشت قرمز و گوشت مرغ بسیار سالم تر است و به همین دلیل هم جای دادن آن در سبد غذایی خانواده بسیار توصیه شده است. همیشه مصرف ماهی در ایران کمتر از مصرف سرانه جهانی بوده که این مسئله از یک سو به قیمت بالای ماهی و از سوی دیگر به عدم فرهنگ سازی مصرف ماهی بر می گردد. به طور کلی ذائقه ما ایرانی ها با گوشت مرغ و گوشت قرمز سازگار تر است.
البته ناگفته نماند که یکی از دلیل های مهم فراری بودن خیلی از مردم از ماهی صرف نظر از قیمت بالای آن بوی ماهی در هنگام طبخ است خیلی ها از بوی ماهی بیزار هستند و معتقدند موقع طبخ ماهی، فضای خانه بوی بدی می گیرد، اما امروز می خواهیم یک راه چاره خیلی خوب بهتون ارائه بدیم که با استفاده از آن از شر بوی بد ماهی هنگام طبخ آن راحت شوید برای این منظور هنگام طبخ ماهی داخل تابه یا سینی فر اندازهی تخم گشهم بریزید با این کار بوی بد ماهی گرفته می گردد به طور کلی تخم گشهم یکی از ادویه های بسیار مهم برای ماهی است پس از آن غافل نشوید.
همه افراد چه کسایی که از دوستداران ماهی هستند و چه کسایی که از ماهی متنفر هستند نمی توانند خواص ماهی را انکار کنند ماهی خواص بسیار زیادی دارد از جمله اینکه خطر ابتلا به سکته قلبی و مغزی را کاهش می دهد در واقع ماهی به دلیل اندازه بالای اسید های چرب امگا 3 برای سلامت قلب بسیار مفید است و خوردن حداقل یک بار ماهی در هفته خطر ابتلا به حمله های قلبی و سکته های مغزی، را کاهش می دهد.
ماهی می تواند ماده خاکستری را در مغز افزایش دهد و از زوال عقل در اثر کهولت سن جلوگیری کند مطالعات نشان می دهد افرادی که هر هفته ماهی مصرف می کنند، ماده خاکستری بیشتری در مراکز مغزی دارند که احساسات و خاطرات را تنظیم می کنند.
ماهی از منابع بسیار خوب پروتئین محسوب می گردد پروتئین موجود در ماهی از نظر کمیت و کیفیت قابل توجه است، بدین معنی که پروتئین موجود در ماهی به شکلی است که به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می گردد و به طور تقریبا کامل در بدن به مصرف می رسد. همچنین ماهی یکی از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میکروب ها نقش مهمی به عهده دارد.
اگر یادآوری برخی خواص ماهی شما را ترغیب کرد که روی خوش به آن نشان دهید و تصمیم به خرید ماهی دارید لازم است نکاتی را به توضیح ذیل در خصوص خرید و نگهداری ماهی رعایت کنید:
هنگام خرید ماهی توجه داشته باشید که ماهی تازه بوی بدی نمی دهد در واقع ماهی همیشه یک بویی دارد که شاید خیلی خوشایند نباشد، اما اگر این بو، بوی بد بود این یعنی اینکه ماهی فاسد است. باز بودن آبشش های ماهی هم یکی از نشانه های فاسد بودن آن است. علاوه بر این به چشم های ماهی دقت کنید چشم ماهی تازه، شفاف و براق است ماهی پس از مدتی چشمش مات شده و کمی خاکستری رنگ می گردد.
پس از خرید ماهی سالم گام بعدی نگهداری ماهی است من ماهی را به روش خانم ساناز مینایی که در ادامه خدمتتان توضیح می دهم فریز می کنم:
بعد از اینکه ماهی را شستید ابتدا آب ماهی را با دستمال حوله ای تمیز خشک کنید به طوری که رطوبت ماهی کاملا گرفته گردد بعد ماهی را روی سلفون قرار دهید و کاملا آن را بپوشانید سپس سلفون را روی کاغذ آلومینیومی قرار دهید و آن را کاملا کاور کنید بعد یک بر چسب روی سلفون بچسبانید که حاوی نام ماهی و تاریخ باشد سپس ماهی را داخل فریزر قرار دهید.
اما روش دیگری هم برای فریز کردن ماهی وجود دارد به این صورت که ماهی را بعد از شستن خشک کنید داخل کیسه های زیپ کیپ قرار دهید بعد کاملا هوای کیسه را بگیرید و زیپ آن را ببندید برچسب حاوی نام و تاریخ را روی آن بچسبانید و در فریز قرار دهید اگر ماهی را خوب بسته بندی کنید حدود 6 ماه در فریزر ماندگاری دارد.
برای یخ زدایی ماهی آن را از فریزر خارج کنید داخل یک سینی قرار دهید سینی را داخل یخچال بگذارید و اجازه دهید ماهی به مرور با دمای یخچال یخ زدایی گردد برای یخ زدایی به هیچ نام ماهی را داخل ماکروفر قرار ندهید، چون در این روش آبی از ماهی خارج می گردد که باعث می گردد ماهی شما بوی بدی بگیرد.
یکی از مشکلاتی که ممکن است در تمیز کردن ماهی با آن روبرو شوید این است که وقتی ماهی را می شویید احساس می کنید دستتان و سینک بوی ماهی گرفته برای رهایی از این مشکل بعد از اینکه ماهی را شستید ابتدا دستتان و سینک را تمیز بشویید بعد برنج بشویید این باعث می گردد بوی ماهی از سینک و دستتان برود علاوه بر این می توانید پوست لیمو ترش را روی دستتان و سینک بمالید با این روش ها می توانید از شر بوی ماهی خلاص شوید.
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی
1- ماهی را در اندازه های دلخواه خرد کنید اگر هم دوست داشتید می توانید به صورت کامل سرو کنید بعد از تمیز کردن ماهی آن را با آب سرد بشویید.
2- تخم گشهم + فلفل سیاه + فلفل قرمز + پاپریکا + نمک + پودر پیاز + پودر سیر + زردچوبه را با هم مخلوط کنید اگر خواستید ماهی را در تابه سرخ کنید داخل تابه روغن بریزید کمی از ادویه را داخل تابه بریزید بقیه را هم روی ماهی بریزید دو طرف ماهی را با ادویه پوشش دهید. حدود نیم ساعت باید روی حرارت میانه بماند تا 2 طرف آن سرخ گردد.
اگر خواستید ماهی را در فر طبخ کنید سینی فر را با فویل آلومینیومی بپوشانید در این حالت بهتر است ماهی ها را تکه کنید، چون اگر ماهی را به صورت کامل داخل فر قرار دهید فرآیند پخت آن طولانی تر می گردد.
روی سینی اندازهی روغن بریزید اندازهی تخم گشهم هم بریزید کمی از ادویه را هم روی سینی فر بریزید ماهی ها را با ادویه کاملا پوشش دهید گریل فر را روشن کنید هر طرف ماهی حدود 10 دقیقه برای سرخ شدن به زمان نیاز دارد البته اگر دوست دارید برشته گردد باید بیشتر در فر بماند.
بهتر است ماهی را با ماست یا دوغ میل نکنید از آنجایی که طبع ماهی سرد است، مصرف آن با خوراکی های دیگری که طبع سردی دارند، ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی گردد. به همین دلیل بهتر است به جای ماست، ماهی را با انواع سبزی های خام یا بخار پز شده مصرف کنید. آب، شربت آبلیموی کم شیرین و شربت نعناع از بهترین نوشیدنی های همراه ماهی هستند.
منبع: فراروگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.